Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
06.11.2017.

Министар привреде Горан Кнежевић, свечано је данас, пресeцањем врпце, пустио у рад нову индустријску перионицу веша „Бела хармонија“ у Старој Пазови, гринфилд инвестицију вредну шест милиона евра, која ће у наредним недељама запослити око 200 радника.

Обраћајући се присутнима, министар је рекао да му је велика част што је био део свечаног отвaрања још једне фабрике у Србији.

„Ово је важан пројекат и то не само зато што запошљава тренутно 50, а ускоро 200 радника, и не само зато што је реч о инвестицији вредној више од шест милиона евра, већ и зато што се потпуно уклапа у политику Владе Србије, а то је подстицање привредног раста, инвестиције и запошљавање“, рекао је Кнежевић.

Министар је навео да му је посебно задовољство што је “Бела хармонија“ део групације „Армонија холдинг“ из Италије, земље са којом Србија има сјајне политичке и економске односе.

„Италија је један од наших највећих спољнотрговинских партнера. Прошле године је трговинска размена била на ниву од 3,7 милијарди долара. Италијански инвеститори уложили су у Србији више од две милијарде евра, имају око 600 фирми које запошљавају више од 20.000 људи. Уверен сам да ће у наредном периоду наша сарадња бити још снажнија, боља и већа“, рекао је Кнежевић.

Први секретар Амбасаде Италије у Београду Матијас Калаиваз рекао је да је данас дан када се слави и пријатељство две земље, али и повећавају инвестиције у Србији.

Председник групације „Армонија Холдинг“ Роберто Оливи рекао је да је та групација присутна у бројним земљама, а на тржишту Србије послује дуже од 15 година.

Директор компаније БМК која има удела у капиталу „Бела хармонија“ Богдан Мамузић рекао је након отварања да је циљ да „Бела хармонија“ повећа упосленост и да наредних недеља број радника буде око 200.

Министар Кнежевић је рекао да Влада Србије ради и радиће и даље на побољшању пословног амбијента, како би инвеститори долазили у још већем броју, отварали фабрике и запошљавали више људи. Пројекат „Бела хармонија“, додаје министар, само је још један добар пример у пракси и како држава жели да помогне инвестицијама.

„Бела хармонија“ се бави прањем и санификацијом веша за болнице, хотеле… Тренутно је ово највећа перионица на Балкану, простире се на 3.500 квадрата и пере четири тоне веша дневно, док је максимални капацитет 20 тона дневно. Планирано је проширење за још 2.500 квадрата и проширење капацитета на 40 тона веша дневно, чиме би постала највећа перионица у Југоисточној Европи.