Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
23.08.2016.

Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је да је пала и последња баријера за бесцарински извоз Фијата у Евроазијски регион, јер је казахстански министар националне економије Куандик Бишимбајев на данашњем састанку обећао да ће та земља  дати свој глас за то на следећем Савету Евроазијске економске уније.

Кнежевић је рекао новинарима, након првог заседања Међувладине комисије српско-казахстанске комисије за трговинско економску сарадњу одржаном у Палати Србија, да што се тиче српске стране, све је по том питању решено одавно.

„Чекали смо да све баријере падну, а министар Бишимбајев је обећао да ће се Казахстан савету Евроазијске уније залагати за то. Кад се на Савету донесе одлука, онда остају само технички разлози и услови. Али, мислим да је последња баријера пала и да је омогућен извоз Фијата у ове земље“, рекао је Кнежевић.

Кнежевић је рекао да је спољнотрговинска размена Србије и Казахстана у 2015. износила је око 166  милиона долара и додао да се у свим сферама привреде може направити велики искорак ка још бољој сарадњи.

Кнежевић је рекао да је дефицит у размени на страни Србије, као и да 80 одсто српског увоза чини нафта и нафтни деривати.

Извозимо, додао је, пре свега подне плочице, грађевински материјал и конструкције.

“У свим сферама привреде можемо остварити јако велики искорак. У стварима као што је приватизација,оснивање заједничких предузећа и заједнички наступ на трећим трзиштима крије се потенцијал и ту ћемо радити. Зато очекујемо да ће и трговинска сарадња бити повећана”, рекао је Кнежевић.

Министар је посебно захвалио министру националне економије Казахстана Куандику Бишимбајеву на томе што „та пријатељска земља никада није признала једнострано проглашену независност Косова, као и што није подржала пријем Косова у УНЕСКО“.

“Данас смо били у прилици да те добре политичке преточимо и у добре економске односе што би требало да буде искорак и бољи живот и за грађане Србије и Казахстана”, рекао је он.

Министар је рекао да је ово била прва седница Међувладине комисије, самим тим и конститутивна и протекла је у упознавању и потенцијала обе економије, напоменувши да ће се следећа седница одржати следеће године у Казахстану. Том састанку ће претходити посета премијера Александра Вучића и делегације привредника Казахстану, рекао је он.

Министар националне економије Републике Казахстан Куандик Бишимбајев је одговоарајући на питање новинара о извозу Фијата рекао да им Фијат није директна конкуренција.

„У последње време ми у Казахстану бележимо раст аутомобилске индустрије и производње, али након обраћања српске стране размотрили смо захтев и закључили да ваши аутомобили нису директна конкуренција нашој прозводњи, па смо донели такву одлуку да подржимо слободан извоз, односно увоз у наш регион”, рекао је он.

Према његовим речима, пошто се коначна одлука доноси на заседању Евроазијске комисије, Казахстан ће на том заседању подржати овакав предлог.

Бишимбајев је, након заседања, рекао да та земља тежи да интензивира економске односе са Србијом.

Договорена је, према његовим речима, сарадња у широком спектру – од образовања, биологије, саобраћаја, туризма…

„Између Србије и Казахстана постоји већ шест година споразум о слободној трговини, а сада се између Србије и земаља чланица Евроазијске уније припремамо се за израду новог таквог споразума“, рекао је он.

Казахстан подржава такав приступ и израду споразума о слободној тровини са Србијом, шта више, подржава и предлог српске стране о извозу аутомобила Фијат на тржиште Евероазијске уније.

„Надамо се да ће у оквиру пословног савета бити израђен портофолио пројеката који ће омогућити продубљење инвестиционе и економске сарадње“, рекао је он и позвао српског министра на следеће заседање у Астану.

Након Првог заседања Међувладине комисије српско-казахстанске комисије за трговинско економску сарадњу председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и представник Спољнотрговинске коморе Казахстана Ерхат Искалијев потписали су данас Споразум о формирању пословног савете две земље.