Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
10.10.2019.

Министар привреде Горан Kнежевић обишао је данас погон компаније ПКЦ Вајеринг Системс (PKC Wiring Systems), која је недавно откупила земљиште и халу које је од 2014. године изнајмљивала од града  Смедерева.

 

Компанија тренутно запошљава 1.509 радника, а планира да у наредном периоду прошири капацитете и запосли још њих 1.200. План компаније ПKЦ, која претежно производи кабловске снопове за комерцијална возила, јесте да на куповину и инфраструктурно опремање земљишта, као и куповину и реконструкцију постојеће хале и изградњу новог дела, уложи 20 милиона евра.

 

„Ова инвестиција која ће запослити 1.200 људи за нас значи бољи стандард и живот наших грађана, а посебно оних који живе у Смедереву. Зато је ово велики дан за Смедерево и Србију“, поручио је министар Kнежевић.

 

Он је истакао да је ПKЦ 36. по реду компанија која реинвестира у Србији, што значи да је око 20 одсто компанија, које су користиле подстицаје, отварало и други, трећи, четврти па и пети погон.

 

„То је само знак да је Србија добро место за улагање, а о томе говоре и остварени резултати“, констатовао је министар додајући да се у 2019. очекује да ће прилив директних страних инвестиција премашити четири милијарде евра, што је више од осталих земаља у окружењу. Он је рекао да очекује да ове године стопа незапослености падне на испод 10 одсто, што је огроман успех, имајући у виду да је пре неколико година била 26 одсто.

 

„Србија иде добрим путем и биће нам све боље. Захваљујем се свима који су учествовали у овом пројекту, а компанији ПKЦ желим успешан развој наредног пројекта“, рекао је министар и уједно честитао ПKЦ групацији златни јубилеј, 50 година од оснивања.

 

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић захвалила је председнику Републике и Влади Србије на подршци овом пројекту. Посебно је захвалила радницима, јер, како је рекла, без њих не би било ни великог успеха компаније ПKЦ.

 

Генерални директор ПКЦ Вајеринг Системс у Србији Тудор Kертз рекао је да очекује да ће компанија, кроз ову инвестицију, повећати производњу, створити услове за раст, привући нове купце и додатно повећати број запослених.

 

Потпредседик операција ПКЦ Групе (PKC Group) за Европу и Јужну Америку Иво Волков захвалио је надлежнима на подршци и истакао да се од свих њихових фабрика у Европи, погон у Смедереву најбрже развија.

 

ПKЦ Група има 23 производна погона у Бразилу, Kини, Немачкој, Литванији, Мексику, Пољској, Русији, САД и Србији, а запошљава више од 28.000 људи.