Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
10.10.2019.

Ministar privrede Goran Knežević obišao je danas pogon kompanije PKC Vajering Sistems (PKC Wiring Systems), koja je nedavno otkupila zemljište i halu koje je od 2014. godine iznajmljivala od grada  Smedereva.

 

Kompanija trenutno zapošljava 1.509 radnika, a planira da u narednom periodu proširi kapacitete i zaposli još njih 1.200. Plan kompanije PKC, koja pretežno proizvodi kablovske snopove za komercijalna vozila, jeste da na kupovinu i infrastrukturno opremanje zemljišta, kao i kupovinu i rekonstrukciju postojeće hale i izgradnju novog dela, uloži 20 miliona evra.

 

„Ova investicija koja će zaposliti 1.200 ljudi za nas znači bolji standard i život naših građana, a posebno onih koji žive u Smederevu. Zato je ovo veliki dan za Smederevo i Srbiju“, poručio je ministar Knežević.

 

On je istakao da je PKC 36. po redu kompanija koja reinvestira u Srbiji, što znači da je oko 20 odsto kompanija, koje su koristile podsticaje, otvaralo i drugi, treći, četvrti pa i peti pogon.

 

„To je samo znak da je Srbija dobro mesto za ulaganje, a o tome govore i ostvareni rezultati“, konstatovao je ministar dodajući da se u 2019. očekuje da će priliv direktnih stranih investicija premašiti četiri milijarde evra, što je više od ostalih zemalja u okruženju. On je rekao da očekuje da ove godine stopa nezaposlenosti padne na ispod 10 odsto, što je ogroman uspeh, imajući u vidu da je pre nekoliko godina bila 26 odsto.

 

„Srbija ide dobrim putem i biće nam sve bolje. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovom projektu, a kompaniji PKC želim uspešan razvoj narednog projekta“, rekao je ministar i ujedno čestitao PKC grupaciji zlatni jubilej, 50 godina od osnivanja.

 

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović zahvalila je predsedniku Republike i Vladi Srbije na podršci ovom projektu. Posebno je zahvalila radnicima, jer, kako je rekla, bez njih ne bi bilo ni velikog uspeha kompanije PKC.

 

Generalni direktor PKC Vajering Sistems u Srbiji Tudor Kertz rekao je da očekuje da će kompanija, kroz ovu investiciju, povećati proizvodnju, stvoriti uslove za rast, privući nove kupce i dodatno povećati broj zaposlenih.

 

Potpredsedik operacija PKC Grupe (PKC Group) za Evropu i Južnu Ameriku Ivo Volkov zahvalio je nadležnima na podršci i istakao da se od svih njihovih fabrika u Evropi, pogon u Smederevu najbrže razvija.

 

PKC Grupa ima 23 proizvodna pogona u Brazilu, Kini, Nemačkoj, Litvaniji, Meksiku, Poljskoj, Rusiji, SAD i Srbiji, a zapošljava više od 28.000 ljudi.