Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
10.03.2018.

Инвеститори који су спремни да улажу у хотеле у локалним самоуправама у бањским подручјима могу да рачунају на подстицаје Министарства привреде, јер је Влада Србије усвојила уредбу која регулише доделу подстицаја у ове сврхе, изјавио је данас ресорни министар Горан Кнежевић.

„Наше бање имају потенцијал да се развијају и да буду занимљивије туристима, али су им за то потребне инвестиције. Ми смо, као држава, спремни да подржимо улагаче који тај потенцијал препознају и који су спремни да улажу у хотеле у бањама“, рекао је Кнежевић у изјави Тањугу.

Према његовим речима, инвестиције које би држава подржале, требало би да допринесу развоју већ постојећих бања, али уједно и утврђивању нових бањских подручја, јер у Србији, додао је, постоји велики број неискоришћених извора термалне и минералне воде са лековитим својствима.

Министарство привреде се, према уредби која је усвојена 08. марта 2018. определило да подржи инвестиционе пројекте у сектору услуга хотелског смештаја у бањским подручјима чија је минимална вредност два милиона евра и којима се обезбеђује запошљавање најмање 70 нових радника на неодређено време.

Улагачи могу да рачунају на подстицаје у висини до 50 одсто оправданих трошкова, ако је реч о великим фирмама, 60 одсто за средња и 70 одсто за мала предузећа која би улагала у хотеле у бањама.

Новом Уредбом о условима и начину привлачења директних инвестиција дефинишу се услови и начин привлачења и подстицања улагања од посебног значаја и пројеката којима се запошљава више од 100 нових радника, али и пројеката којима се запошљава до 100 нових људи.

Додела средства подстицаја у сектору услуга хотелског смештаја у бањама је једна од најзначајнијих новина. Када је реч о секторима за које се не могу користити подстицаји, тај списак је проширен, па сада обухвата финансирање пројеката у енергетици, саобраћају, рибарству, комуналном сектору, играма на срећу, дувана и дуванских прерађевина, оружја и муниције…