Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
22.10.2019.

Министар привреде Горан Kнежевић потписао је данас, у присуству председника Александра Вучића, уговор за инвестицију немачке компаније Бросе, вредну више од 180 милиона евра, којом је планирано отварање 1.100 радних места у Панчеву.

Кнежевић је уговор потисао са представником компаније, Томасом Шпанглером, током посете немачког министра привреде и енергетике Петера Aлтмајера, који предводи привредну делегациjу из Немачке у посети Београду.

Компаније са већинским немачким капиталом у Србији запошљавају више од 55.000 људи, а у последњих девет година уложиле су око 1,36 милијарди евра, истакао је Кнежевић. Он је рекао да је још један доказ колико је Србија добро место за инвеститоре, чињеница да те компаније све више реинвестирају у Србији.

„То је веома добар знак. А оно што ме посебно радује, јесте што немачке компаније које послују у Србији, све више запошљавају висококвалификовану радну снагу и младе, образоване, људе“, рекао је Кнежевић.

Kомпанија је део Бросе групације, једног од водећих добављача у аутоиндустрији. У Србији планира да произоди моторе управљача, електричне пумпе за уље и моторе вентилатора за хлађење. Планирано је и отварање центра за истраживање и развој, па ће више од 40 одсто планираних радних места чинити висококвалификовани кадрови.

Кнежевић је, раније данас, дочекао немачког колегу Алтмајера на Аеродрому Никола Тесла, након чега су два министра, са немачким привредницима, обишли постројења компаније „ЗФ Србија“ у Панчеву и нове радове.

 

 

 

„ЗФ Србија“ је део немачког „ЗФ Фридрихшафен АГ“, а  у Панчеву производи делове и електронику за електрична и хибридна возила. Инвестиција је вредна 160 милиона евра, а планирано је да, по реализацији, запосли 1.000 људи.