Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
16.11.2016.

Tokom posete državne i privredne delegacije Srbije Kazahstanu, ministar privrede Goran Knežević potpisao je, sa ministrom nacionalne ekonomije Republike Kazahstan Kuandikom Bišimbajevim, Mapu puta za unapređenje saradnje između Srbije i Kazahstana za period 2017. i 2018. godine. Ovaj dokument predstavlja konkretne aktivnosti za unapređenje saradnje dve zemlje u resorima privrede, poljoprivrede, kulture, omladine i sporta, dogovorene na prvom zasedanju Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju, održanom u avgustu ove godine u Beorgadu.

Tom prilikom, ministar Knežević je ocenio da je poseta Kazahstanu vrlo uspešna i da su obe zemlje vrlo zainteresovane za produbljivanje ekonomske saradnje. On je predložio učešće kazaških kompanija u privatizaciji srpskih preduzeća jer je, po njegovim rečima, u portfelju Ministarstva privrede ostalo oko 170 preduzeća, među kojima ima dosta onih koji mogu lako da se privatizuju i budu dobra i kvalitetna preduzeća na tržištu.

Takođe je rekao da je kazaška strana posebno istakla zainteresovanost za učešće u javno privatnom partnerstvu, odnosno neka vrsta saradnje kada su u pitanju javna preduzeća kao što su RTB Bor, Petrohemija, Azotara, MSK, Luka Novi Sad.

„Za Srbiju je interesantno učešće naših građevinara u izgradnji velikih infrastruturnih projekata u Kazahstanu”, rekao je Knežević prenevši da je na sastancima razgovarano i o uspostavljanju dirketnog aviosaobraćaja između Astane i Beograda što bi u velikoj meri omogućilo bolju komunikaciju među privrednicima koji bi time mogli lakše da ostvaruju svoje veze.