Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
09.09.2019.

Министар привреде Горан Кнежевић састао се данас са делегацијом из кинеске провинције Хенан, коју је предводио заменик гувернера Хе Јинпинг, како би разговарали о могућностима за даље унапређење економске сарадње Србије и Кине.

Пожелевши делегацији добродошлицу у Србију, Кнежевић је рекао да му је, као министру привреде, посебно драго што економски односи прате одличне политиче односе две земље и из године у годину иду узлазном путањом.

„Спољнотрговинска размена је у 2018. години износила готово две милијарде евра, а ове године ће, надам се, премашити тај износ“, навео је Кнежевић.

Србију и Кину веже ‘челично пријатељство’, додаје он, истичући да су кинески партнери такође значајни инвеститори у Србији.

Примера ради, управо се реализује инвестиција кинеског Шандонг Линглонга у Зрењанину од готово милијарду евра, рекао је министар.  Такође, додао је, тренутно се реализује и пројекат изградње кинеско-српског индустријског парка пријатељства у Смедереву, што је отвара простор за нова улагања из Кине и још дубљу сарадњу.

„Србија је мала, али политички и економски стабилна земља. Ми смо поуздан пријатељ Кине и желимо да сарађујемо“, поручио је Кнежевић.

Хе Јинпинг је рекао да је Србија кључна земља на Западном Балкану. Уверен је, како каже, да ће две земље које функционишу на нивоу стратешког партнерства још више продубити сарадњу.