Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
09.09.2019.

Ministar privrede Goran Knežević sastao se danas sa delegacijom iz kineske provincije Henan, koju je predvodio zamenik guvernera He Jinping, kako bi razgovarali o mogućnostima za dalje unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Kine.

Poželevši delegaciji dobrodošlicu u Srbiju, Knežević je rekao da mu je, kao ministru privrede, posebno drago što ekonomski odnosi prate odlične političe odnose dve zemlje i iz godine u godinu idu uzlaznom putanjom.

„Spoljnotrgovinska razmena je u 2018. godini iznosila gotovo dve milijarde evra, a ove godine će, nadam se, premašiti taj iznos“, naveo je Knežević.

Srbiju i Kinu veže ‘čelično prijateljstvo’, dodaje on, ističući da su kineski partneri takođe značajni investitori u Srbiji.

Primera radi, upravo se realizuje investicija kineskog Šandong Linglonga u Zrenjaninu od gotovo milijardu evra, rekao je ministar.  Takođe, dodao je, trenutno se realizuje i projekat izgradnje kinesko-srpskog industrijskog parka prijateljstva u Smederevu, što je otvara prostor za nova ulaganja iz Kine i još dublju saradnju.

„Srbija je mala, ali politički i ekonomski stabilna zemlja. Mi smo pouzdan prijatelj Kine i želimo da sarađujemo“, poručio je Knežević.

He Jinping je rekao da je Srbija ključna zemlja na Zapadnom Balkanu. Uveren je, kako kaže, da će dve zemlje koje funkcionišu na nivou strateškog partnerstva još više produbiti saradnju.