Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
04.11.2016.

Министар привреде Горан Кнежевић истакао је у јутарњем програму РТВ Пинка да је Самит шефова влада земаља централне и источне Европе и Кине у Риги, веома значајан за Србију, јер се очекује да ће тамо бити потписани уговори вредни неких 750 милиона евра и решено питање РТБ Бор.

Он је на питање шта је најбоље решење за РТБ Бор, казао да је најбоље да то предузеће остане у власништву Србије, али да се показало „да државна и партијска хијерархија која је постојала годинама није знала да управља тим вредностима и да смо сада у ситуацију да морамо то на неки начин да разрешавамо или приватизацијом, или продајом или били којим другим начин, то пре свега зависи од инвеститора“.

Кнежевић је нагласио да је непопуларно да се странцима и инвеститорима намећу решења, додајући да држава увек покушава да иде на партнерство и да се договори шта је најбоље за обе стране.

– Договор може да буде само ако постоји пословни интерес. Љубави у политици и економији нема, постоје само интереси. Ми знамо шта је наш интерес и покушавамо да га усагласимо са интересима страног инвеститора или домаћег, а ако се пронађемо онда је то добро за читаву причу – нагласио је Кнежевић.

Он је подсетио да је РТБ Бору отписано око милијарду евра дуговања, и да није тако једноставно тај проблем решити затварањем тог предузећа, јер треба узети у обзир да цела Источна Србија од њега зависи и око 50.000 људи се ослања на њега.

Кнежевић је навео да постоји договор да се распише тендер за професионални менаџмент за то предузеће у најскоријем року, јер је процењено да би он могао да доведе РТБ Бор да буде пожељан и стратешки партнер за неког, додајући да је то био и услов повериоца када се отписивала та милијарда дуга.

Министар је најавио и наставак подршке малим и средњим предузећима и у наредној години. „Наша идеја је да годину предузетништва продужимо на деценију предузетништва и помогнемо им да остваре што веће запошљавање и подржимо све њихове напоре“, рекао је он.