Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
04.11.2016.

Ministar privrede Goran Knežević istakao je u jutarnjem programu RTV Pinka da je Samit šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine u Rigi, veoma značajan za Srbiju, jer se očekuje da će tamo biti potpisani ugovori vredni nekih 750 miliona evra i rešeno pitanje RTB Bor.

On je na pitanje šta je najbolje rešenje za RTB Bor, kazao da je najbolje da to preduzeće ostane u vlasništvu Srbije, ali da se pokazalo „da državna i partijska hijerarhija koja je postojala godinama nije znala da upravlja tim vrednostima i da smo sada u situaciju da moramo to na neki način da razrešavamo ili privatizacijom, ili prodajom ili bili kojim drugim način, to pre svega zavisi od investitora“.

Knežević je naglasio da je nepopularno da se strancima i investitorima nameću rešenja, dodajući da država uvek pokušava da ide na partnerstvo i da se dogovori šta je najbolje za obe strane.

– Dogovor može da bude samo ako postoji poslovni interes. Ljubavi u politici i ekonomiji nema, postoje samo interesi. Mi znamo šta je naš interes i pokušavamo da ga usaglasimo sa interesima stranog investitora ili domaćeg, a ako se pronađemo onda je to dobro za čitavu priču – naglasio je Knežević.

On je podsetio da je RTB Boru otpisano oko milijardu evra dugovanja, i da nije tako jednostavno taj problem rešiti zatvaranjem tog preduzeća, jer treba uzeti u obzir da cela Istočna Srbija od njega zavisi i oko 50.000 ljudi se oslanja na njega.

Knežević je naveo da postoji dogovor da se raspiše tender za profesionalni menadžment za to preduzeće u najskorijem roku, jer je procenjeno da bi on mogao da dovede RTB Bor da bude poželjan i strateški partner za nekog, dodajući da je to bio i uslov poverioca kada se otpisivala ta milijarda duga.

Ministar je najavio i nastavak podrške malim i srednjim preduzećima i u narednoj godini. „Naša ideja je da godinu preduzetništva produžimo na deceniju preduzetništva i pomognemo im da ostvare što veće zapošljavanje i podržimo sve njihove napore“, rekao je on.