Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
25.10.2016.

Министар привреде Горан Кнежевић је на конференцији „Сива економија – Изазови и решења“, у организацији магазина „Њузвик“, рекао да је сива економија један од највећих изазова са којима се суочава наса привреда и највећа препрека за снажну привреду и подизање конуренотности. “Код нас је ниво сиве економије за пет одсто већи од просека ЕУ и око 15 одсто у односу на земље централне Европе”, навео је Кнежевић. Како је рекао, у Србији зато сваке године губимо нове школе, путеве и мостове.

“Влада је одлучна у борби против сиве економије и то је један од приоритета, донели смо Национални програм за смањивање сиве економије и акциони план”, истакао је Кнежевић додајући да ће се у наредне две године интензивно радити на сузбијању сиве економије. Он је додао да Национални програм за смањивање сиве економије предвиђа ефикасније санкционисање оних који се тиме баве, али и подизање свести грађана.

Сива економија је, према његовим речима, трн у оку нашим предузетницима који послују легално и највеха препрека за унапређење пословног амбијента и стога нагласио да се посебна пажња мора усмерити ка онима који послују легално. Он је додао да је у периоду од августа 2015. до јуна ове године забележен раст од 23 одсто новорегистрованих фирми и смањено је ођављивање фирми у просеку за 15 одсто. Такође, навео је, смањен је рад на црно за пет одсто.

Министар је поручио и да је одлучна борба против сиве економије јасан сигнал за све инвеститоре да долазе у државу чији се привредни амбијент побољшава, а постојећима да држава брине о њима и да их мотивише да остану у легалним токовима.

„Само регистроване фирме, које своје обавезе према држави редовно намирују, имају и могућност подстицајима и програмима финансијске и нефинансијске подршке, коју пружамо кроз Годину предузетништва“, рекао је он и додао да је Србија кроз владин програм Године предузетништва обезбедила 16 милијарди динара, од којих је 4.4 бесповратно.