Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
25.10.2016.

Ministar privrede Goran Knežević je na konferenciji „Siva ekonomija – Izazovi i rešenja“, u organizaciji magazina „Njuzvik“, rekao da je siva ekonomija jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava nasa privreda i najveća prepreka za snažnu privredu i podizanje konurenotnosti. “Kod nas je nivo sive ekonomije za pet odsto veći od proseka EU i oko 15 odsto u odnosu na zemlje centralne Evrope”, naveo je Knežević. Kako je rekao, u Srbiji zato svake godine gubimo nove škole, puteve i mostove.

“Vlada je odlučna u borbi protiv sive ekonomije i to je jedan od prioriteta, doneli smo Nacionalni program za smanjivanje sive ekonomije i akcioni plan”, istakao je Knežević dodajući da će se u naredne dve godine intenzivno raditi na suzbijanju sive ekonomije. On je dodao da Nacionalni program za smanjivanje sive ekonomije predviđa efikasnije sankcionisanje onih koji se time bave, ali i podizanje svesti građana.

Siva ekonomija je, prema njegovim rečima, trn u oku našim preduzetnicima koji posluju legalno i najveha prepreka za unapređenje poslovnog ambijenta i stoga naglasio da se posebna pažnja mora usmeriti ka onima koji posluju legalno. On je dodao da je u periodu od avgusta 2015. do juna ove godine zabeležen rast od 23 odsto novoregistrovanih firmi i smanjeno je ođavljivanje firmi u proseku za 15 odsto. Takođe, naveo je, smanjen je rad na crno za pet odsto.

Ministar je poručio i da je odlučna borba protiv sive ekonomije jasan signal za sve investitore da dolaze u državu čiji se privredni ambijent poboljšava, a postojećima da država brine o njima i da ih motiviše da ostanu u legalnim tokovima.

„Samo registrovane firme, koje svoje obaveze prema državi redovno namiruju, imaju i mogućnost podsticajima i programima finansijske i nefinansijske podrške, koju pružamo kroz Godinu preduzetništva“, rekao je on i dodao da je Srbija kroz vladin program Godine preduzetništva obezbedila 16 milijardi dinara, od kojih je 4.4 bespovratno.