Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
26.10.2017.

Republika Srbija proglašena za najbolju zemlju u Jugoistočnoj Evropi juče u Beču, na forumu o Konkurentnosti privlačenja investicija u organizaciji grupacije Svetske banke.

 

Srbija je dobila priznanje za reforme koje su sprovedene, a koje su joj pomogle da postane najprivlačnija za strane investitore u ovom delu Evrope.

 

Vlada Srbije povukla je hrabre reformske poteze, najpre na čelu sa, danas predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, a sada nastavljamo i sa premijerkom Anom Brnabić, izjavio je tim povodom ministar privrede Goran Knežević.

 

„Reforme nisu ostale nezapažene. Sertifikat koji je Svetska banka dodelila Srbiji u Beču još jedan je dokaz da smo na pravom putu“, rekao je Knežević.

 

Unapređeni investicioni ambijent i politika dodele sredstava podsticaja doveli su do toga da samo u 2016. i 2017. godini imamo zaključenih 38 Ugovora o dodeli sredstava podsticaja čija investiciona vrednost je 386.629.831,40 evra i ugovoreno zapošljavanje najmanje 23.467 radnika.

 

Kao rezultat poverenja koje su stekli u državu Srbiju, kako u pogledu regulative, tako i efikasnosti administracije, 27 investitora koji su već jednom ulagali odlučili su da ulažu opet, u nekim slučajevima i po nekoliko puta.

 

Danas, a upoređujući podatke o broju nezaposlenih u Srbiji stopa nezaposlenosti od 26 odsto u 2012. godini, sada je smanjena i iznosi 11,8 odsto.

 

Verujemo da će ovo veliko priznanje uticati na podizanje ukupnog rejtinga naše države u Evropi i svetu, ali će svakako pozitivno uticati na nas da i dalje snažno razvijamo i unapređujemo investicionu klimu i ukupan investicioni ambijent.