Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
10.10.2016.

Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је данас да је Србија на путу привредног препорода истичући да је првиредни раст тренутно 2,9 одсто и да је суфицит у буџету већи од 300 милиона евра.

„Желимо да привредни раст БДП-а буде преко три процентра и да буде одржив у наредне четири године, како би успели да стандард наших грађана приближимо стандарду грађана земаља ЕУ“, рекао је Кнежевић на Конференцији о малим и средњим предузећима, коју организује Швајцарско-српска трговинска комора.

Он је истакао да Србија има раст индустријске производње од пет одсто, као и да је охрабрујуће и то што извоз расте.

Кнежевић је подсетио да је пре две године дефицит у буџету износио око две милијарде евра, док су сада сви мактроекоомски показатељи добри.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/10/Konferencija O Malim I Srednjim Preduzecima 5
Министар Кнежевић на Конференцији о малим и средњим предузећима

„Незапосленост је смањена на 15,2 одсто, а очеујемо да у наредне три године буде смањена на 11 одсто и да то буде одрживо у дужем периоду“, нагласио је Кнежевић.

„Србија је на добром путу привредног препорода“, оценио је Кнежевић истичући „да Србија води правилну економску политику и да је широм отворила врата

инвестицијама“.

Кнежевић је изјавио да је у оквиру Године предузетништва од 16 милијарди динара до сада одобрено 9,5 милијарди и најавио да ће у наредној години бити издвојено још више новца из буџета за подршку предузетништву.

Министар привреде је казао да су у оквиру Године предузетништва у 2016. организоване бесплатне обуке за привреднике, које је прошло више од 11.000 полазника.

То доказује, како каже, да је држава успела да их охрабри да се осмеле и узму судбину у своје руке и упусте се у бизнис.

„За следећ годину, а већ смо имали састанке са Министраством финансија и премијером Александром Вучићем, омогућићемо и знатно већа средства из буџета“, рекао је Кнежевић.

Кнежевић је, такође, рекао да Србија примењује Статегију за подршку развоју МСП и предузетништва од 2015. до 2020, као и да је циљ да се до 2020. отвори више од 100.000 нових радних места о овом сектору.

„Можда то изгледа неком превише оптимистички, али очекујемо да сузбијемо сиву економију и тај резултат је врло остварљив“, нагласио је Кнежевић.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/10/Konferencija O Malim I Srednjim Preduzecima 11
Министар Кнежевић

Министар је најавио да ће ускоро бити готов регистрар свих намета привреди и да би већ до краја године требало да буде спреман Закон о таксама и накнадама, који ће растеретити привреду.

„Желимо већ у овој години, у сараднји са Министарством за државну управу и Министарством финансија, изађемо, пре свега евидентирати сва та непореска и нефискална давања, а затим покушати да их смањимо на разумну меру како би омогућили привреди да што боље и лакше функционише“, рекао је Кнежевић.

Министар привреде је истакао да је веома важно и да се малим и средњим предузећима олакша приступ финансирању.

„То јесте рак рана наших малих и средњих предузећа и видећемо како она могу што лакше и безболније, али и са мање процедура, да дођу до финансијских средстава“, нагласио је Кнежевић.

Он је рекао да влада улаже велике напоре да се обезбеди регулаторни оквир за предвидив пословни амбијент за привреднике, смањење бирократских процедура.

Циљ је, како каже, да Србија још више него прошле године напредује на Дуинг бизнис листи Светске банке о условима пословања. „Ове године ћемо направити још већи помак“, истакао је Кнежевић додајући да је формирана и Развојна агенција Србије која ће побољшати инвестициону климу.

Министар привреде је додао да Србија има вредне и образоване људе, као и најмање оперативне трошкове у региону, због чега смо тако актрактивна дестинација за инвеститоре.

„Приводимо крају процес приватизације и треба да се окренемо најздравијим снагама у нашем друштву, а то су мала и средња предузећа, која имају велику снагу и потенцијал да буду окосница раста наше економије“, рекао је Кнежевић.