Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
04.10.2017.

Ministar privrede Goran Knežević prisustvovao je svečanosti na Belom dvoru u okviru Godišnje konferencije članica Bernske unije, kojima je u 2017. domaćin srpska Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI).

Ministar Knežević je izjavio da je AOFI za 11 godina postojanja osigurala više od 1,6 milijardi evra prometa u više od 70 zemalja sveta. Posebno su, dodaje on, u fokusu mala i srednja preduzeća, jer su ona stub svake ekonomije.

„Cilj nam je da male i srednje firme podržimo da bolje posluju i izvoze, jer će na taj način doprineti i jačanju srpske privrede“, rekao je Knežević.

Ministar ističe da je Ministarstvo privrede veoma zainteresovano za poslovanje i ulogu izvozno kreditnih agencija, kao i da je u pripremi novi zakon o AOFI, koji će omogućiti da ta agencija unapredi poslovanje po ugledu na srodne agencije u razvijenim zemaljama.

Knežević je, obraćajući se se predstavnicima članica Bernske unije, rekao da su izvozno kreditne agencije poluga koja podržava rast nacionalnih ekonomija i zato su veoma važne.

„Danas je nezamislivo ulaziti u veće poslove u širem okvirima, bez podrške agencija poput AOFI i naših gostiju iz Bernske unije. Zato resorno ministarstvo sa posebnom pažnjom prati i sve aktivnosti ovakvih godišnjih skupova“, naveo je ministar dodajući da je uveren da je skup izvozno kreditnih agencija prilika za razmenu iskustava i stvaranje osnova za još bolju međusobnu saradnju.

U 2017. Godišnja konferencija Bernske unije održava se u Beogradu, od 01. do 05. oktobra, a domaćin je srpski AOFI.

Konferenciji prisustvuje oko 250 predstavnika izvozno kreditnih agencija članica.