Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
20.09.2019.

Министар привреде Горан Кнежевић потписао је данас у Новом Саду, са менаџментом компаније „Barry Callebaut“, уговор о средствима подстицаја за инвестицију овог водећег светског произвођача висококвалитетне чоколаде и производа од какаоа, који у том граду планира да уложи 50 милиона евра и запосли 100 људи.

Кнежевић је поручио да долазак овако моћне фирме представља још једну потврду да је Србија добро место за улагање.

„О томе говоре сви резултати које постижемо у економији. Ове године очекујемо више од четири милијарде евра директних страних инвестиција, раст бруто друштвеног производа између 3,5 и четири одсто, који ће пратити пад стопе незапослености на испод 10 одсто“, рекао је Кнежевић.

Он је навео да су економски резултати добри и да ће их пратити повећање плата и пензија већ од новембра.

„Очекујем да ће то све заједно утицати на повећање животног стандарда грађана“, нагласио је министар.

Градоначелник Милош Вучевић је рекао да је ова инвестиција велика ствар за Нови Сад.

„Захваљујући подршци Владе и председника Републике, настављамо инвестициони циклус, добијамо нове погоне, отварају се нова радна места. Међутим, овде није реч о масовном запошљавању, већ о капитално-интензивној инвестицији извозног карактера“, истакао је он.

Нови Сад је, додао је, добио фирму која има светски премијум бренд.

„Поносан сам што су одабрали Србију и наш град као локацију где ће инвестирати“, рекао је Вучевић.

Генерални менаџер „Barry Callebaut“ за  југоисточну Европу Стојан Кемера истакао је да је Нови Сад показао изузетан ниво професионализма и разумевања потреба те компаније.

 

 

„Од данас улазимо у следећу фазу инвестиције и наредних месеци може се очекивати почетак грађевинских радова. Србија је у нама добила сјајног партнера за развој прехрамбене индустрије“, рекао је Кемера.

Истовремено је, у присуству градоначелника Милоша Вучевића, потписан и уговор о отуђивању грађевинског земљишта у јавној својини. Потписници оба уговора су, поред министра Кнежевића и дирeктoр Рeпубличкe дирeкциje зa имoвину Joвaн Вoркaпић, финансијски  директор „Barry Callebaut“ за земље ЕМЕА Дарко Шуман, генерални менаџер „Barry Callebaut“ за  југоисточну Европу Стојан Кемера и овлашћени адвокат за „Barry Callebaut Nederland b.v.ˮ Борислав Вићентић.

Компанија се определила да изгради најмодернију фабрику у Новом Саду, а планирани капацитет је око 100.000 тона индустријске чоколаде. Такође, планирана је и изградња Иновационог центра за истраживање и развој на тржишту Србије.

„Barry Callebaut Group“ путером и пастом, као и другим сировинама, снабдева неке од највећих кондитора, попут Нестлеа, Монделеза. Њихове сировине стижу чак до четвртине светске производње која у саставу има каковац или чоколаду.

 

 

 

У свом пословању користе најновије технологије, пласирају производе у 140 земаља, а у више од 30 земаља запошљавају око 11.500 људи.

Групација је настала спајањем белгијскe (Callebaut) и француске компаније (Cacao Barry) 1996. године, а седиште је у Цириху.