Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
20.09.2019.

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je danas u Novom Sadu, sa menadžmentom kompanije „Barry Callebaut“, ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju ovog vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetne čokolade i proizvoda od kakaoa, koji u tom gradu planira da uloži 50 miliona evra i zaposli 100 ljudi.

Knežević je poručio da dolazak ovako moćne firme predstavlja još jednu potvrdu da je Srbija dobro mesto za ulaganje.

„O tome govore svi rezultati koje postižemo u ekonomiji. Ove godine očekujemo više od četiri milijarde evra direktnih stranih investicija, rast bruto društvenog proizvoda između 3,5 i četiri odsto, koji će pratiti pad stope nezaposlenosti na ispod 10 odsto“, rekao je Knežević.

On je naveo da su ekonomski rezultati dobri i da će ih pratiti povećanje plata i penzija već od novembra.

„Očekujem da će to sve zajedno uticati na povećanje životnog standarda građana“, naglasio je ministar.

Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je ova investicija velika stvar za Novi Sad.

„Zahvaljujući podršci Vlade i predsednika Republike, nastavljamo investicioni ciklus, dobijamo nove pogone, otvaraju se nova radna mesta. Međutim, ovde nije reč o masovnom zapošljavanju, već o kapitalno-intenzivnoj investiciji izvoznog karaktera“, istakao je on.

Novi Sad je, dodao je, dobio firmu koja ima svetski premijum brend.

„Ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gde će investirati“, rekao je Vučević.

Generalni menadžer „Barry Callebaut“ za  jugoistočnu Evropu Stojan Kemera istakao je da je Novi Sad pokazao izuzetan nivo profesionalizma i razumevanja potreba te kompanije.

 

 

„Od danas ulazimo u sledeću fazu investicije i narednih meseci može se očekivati početak građevinskih radova. Srbija je u nama dobila sjajnog partnera za razvoj prehrambene industrije“, rekao je Kemera.

Istovremeno je, u prisustvu gradonačelnika Miloša Vučevića, potpisan i ugovor o otuđivanju građevinskog zemljišta u javnoj svojini. Potpisnici oba ugovora su, pored ministra Kneževića i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, finansijski  direktor „Barry Callebaut“ za zemlje EMEA Darko Šuman, generalni menadžer „Barry Callebaut“ za  jugoistočnu Evropu Stojan Kemera i ovlašćeni advokat za „Barry Callebaut Nederland b.v.ˮ Borislav Vićentić.

Kompanija se opredelila da izgradi najmoderniju fabriku u Novom Sadu, a planirani kapacitet je oko 100.000 tona industrijske čokolade. Takođe, planirana je i izgradnja Inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije.

„Barry Callebaut Group“ puterom i pastom, kao i drugim sirovinama, snabdeva neke od najvećih konditora, poput Nestlea, Mondeleza. Njihove sirovine stižu čak do četvrtine svetske proizvodnje koja u sastavu ima kakovac ili čokoladu.

 

 

 

U svom poslovanju koriste najnovije tehnologije, plasiraju proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

Grupacija je nastala spajanjem belgijske (Callebaut) i francuske kompanije (Cacao Barry) 1996. godine, a sedište je u Cirihu.