Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
20.09.2016.

Премијер Александар Вучић ће посету САД сигурно искористити и за сусрете с великим америчким привредницима, рекао је данас министар привреде Горан Кнежевић, наводећи да се до краја године већ очекује око 20 милиона евра америчких инвестиција у Србији, пре свега у области аутомобилске индустрије и ИТ сектора, те отварање око 2.000 нових радних места.

Кнежевић је, гостујући на РТС-у, рекао сад су САД светска велесила и прва привреда света и нагласио да је у том контексту премијерова посета изузетно значајна.

„САД су после ЕУ највећи инвеститор у Србији и изузетно нам је важно да имамо добре политичке односе и да их искористимо за наш привредни развој. Сви ти односи одразиће се на нашу привреду. Уверени смо да ће посета САД, али и недавна посета Француској, имати великих ефеката на привреду Србије“, каже Кнежевић.

Како је навео, током посете САД политичка питања су на првом месту, премијер Вучић ће говорити и на Генералној скупштини УН и на конференцији Клинтонове фондације о помирењу и стабилности у региону, али је најважније да ће искористити прилику да разговара и са америчким привредницима.

Говорећи о плановима до краја 2016. године, Кнежевић је навео да је ове године већ потписано 18 уговора о подстицајима инвестицијама вредних око 133 милиона који предвиђају посао за око осам хиљада људи.

„До краја године имамо у најави и очекујемо још око 20.000 радних места, међу којима су и америчке инвестиционе компаније. Очекујемо око 2.000 радних места и око 20 милиона евра америчких иневстиција, пре свега у области аутомобилске индустрије и ИТ сектора“, рекао је Кнежевић.

Према његовим речима, посебно је важно то што многе америчке компаније које су већ инвестирале у Србији поново улажу трећи, четврти пут, и проширују своје капацитете.

„То је нама јако значајно као путоказ и као добар пример да можемо, знамо и умемо да направимо добро привредно окружење у које ће инвеститори радо долазити“, каже Кнежевић.

Говорећи о јавним предузећима, Кнежевић каже да ће бити пооштрена конторла рада јавних предузећа, као и санкције, те да јавним предузећима која послују са губитком неће бити дозвољено да буду донатори.

„Та предузећа треба пре свега да стану на ноге и да раде у интересу грађана“, рекао је Кнежевић.

Министар наводи да ће се у наредном периоду интензивно радити на завршетку приватизације, те да се претходних година пуно радило на процесу реструктурирања јавних предузећа који још траје.

Министар привреде каже да су у 2014. велика јавна предузећа имала губитак већи од 40 милијарди динара, а да су 2015. уплатили у буџет више од  8,5 милијарди динара.

„Морамо прво да трансформишемо предузећа и учинимо их много ефикаснијим, да уведемо корпоративно управљање, професионални менаџмент и на тај начин ћемо брзо, у року од две, три године направити добре фирме које ће сигурно изаћи на тржиште и бити конкуренте“, наводи Кнежевић.

Погледајте гостовање министра Кнежевића у Јутарњем дневнику РТС-а