Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
20.09.2016.

Premijer Aleksandar Vučić će posetu SAD sigurno iskoristiti i za susrete s velikim američkim privrednicima, rekao je danas ministar privrede Goran Knežević, navodeći da se do kraja godine već očekuje oko 20 miliona evra američkih investicija u Srbiji, pre svega u oblasti automobilske industrije i IT sektora, te otvaranje oko 2.000 novih radnih mesta.

Knežević je, gostujući na RTS-u, rekao sad su SAD svetska velesila i prva privreda sveta i naglasio da je u tom kontekstu premijerova poseta izuzetno značajna.

„SAD su posle EU najveći investitor u Srbiji i izuzetno nam je važno da imamo dobre političke odnose i da ih iskoristimo za naš privredni razvoj. Svi ti odnosi odraziće se na našu privredu. Uvereni smo da će poseta SAD, ali i nedavna poseta Francuskoj, imati velikih efekata na privredu Srbije“, kaže Knežević.

Kako je naveo, tokom posete SAD politička pitanja su na prvom mestu, premijer Vučić će govoriti i na Generalnoj skupštini UN i na konferenciji Klintonove fondacije o pomirenju i stabilnosti u regionu, ali je najvažnije da će iskoristiti priliku da razgovara i sa američkim privrednicima.

Govoreći o planovima do kraja 2016. godine, Knežević je naveo da je ove godine već potpisano 18 ugovora o podsticajima investicijama vrednih oko 133 miliona koji predviđaju posao za oko osam hiljada ljudi.

„Do kraja godine imamo u najavi i očekujemo još oko 20.000 radnih mesta, među kojima su i američke investicione kompanije. Očekujemo oko 2.000 radnih mesta i oko 20 miliona evra američkih inevsticija, pre svega u oblasti automobilske industrije i IT sektora“, rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, posebno je važno to što mnoge američke kompanije koje su već investirale u Srbiji ponovo ulažu treći, četvrti put, i proširuju svoje kapacitete.

„To je nama jako značajno kao putokaz i kao dobar primer da možemo, znamo i umemo da napravimo dobro privredno okruženje u koje će investitori rado dolaziti“, kaže Knežević.

Govoreći o javnim preduzećima, Knežević kaže da će biti pooštrena kontorla rada javnih preduzeća, kao i sankcije, te da javnim preduzećima koja posluju sa gubitkom neće biti dozvoljeno da budu donatori.

„Ta preduzeća treba pre svega da stanu na noge i da rade u interesu građana“, rekao je Knežević.

Ministar navodi da će se u narednom periodu intenzivno raditi na završetku privatizacije, te da se prethodnih godina puno radilo na procesu restrukturiranja javnih preduzeća koji još traje.

Ministar privrede kaže da su u 2014. velika javna preduzeća imala gubitak veći od 40 milijardi dinara, a da su 2015. uplatili u budžet više od  8,5 milijardi dinara.

„Moramo prvo da transformišemo preduzeća i učinimo ih mnogo efikasnijim, da uvedemo korporativno upravljanje, profesionalni menadžment i na taj način ćemo brzo, u roku od dve, tri godine napraviti dobre firme koje će sigurno izaći na tržište i biti konkurente“, navodi Knežević.

Pogledajte gostovanje ministra Kneževića u Jutarnjem dnevniku RTS-a