Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
17.07.2017.

Министар привреде Горан Кнежевић rekao гостујући у Јутарњем програму РТС да су Влада и ресорно министарство у сталном контакту са штрајкачким одбором и послодавством „Фијата“, као и да покушавају да две стране доведу за сто и преговарају о захтевима радника. Кнежевић је објаснио да Влада није преговарач у овом процесу, као и да је у колективном уговору „Фијата“ наведено да су преговарачке стране послодавци и запослени. „Влада је само посредник и труди се да их доведе за преговарачки сто“, нагласио је Кнежевић.

Министар је навео да ће инсистирати да се испуне захтеви радника, али да је важно да „Фијат“ остане у Србији. „Нама је у интересу и једна и друга страна и не навијамо ни за кога већ да седну за сто и договоре се“, истиче Кнежевић.

Министар је реако да се слаже да је плата у „Фијату“ мала, али да не може Влада да гарантује њено повећање. „Слажем се да је плата мала и да треба да се повећа. Ми ћемо инсистирати да се те плате повећају, али не можемо то да гарантујемо“, рекао је Кнежевић.

Подсетио је да су испуњена два захтева радника – боља организација посла, као и обезбеђивање превоза ван стандардног радног времена. „Што се тиче повећења плата ми можемо само да посредујемо“, додао је Кнежевић.

Коментаришући правило „Фијата“ да не преговора док се не прекине штрајк, министар каже да је то корпоративно право те компаније и да су они нагласили да ће сести за преговарачки сто чим се штрајк прекине.

Истакао је да су Влада и министарство 24 сата на располагању радницима и поручио да је свима у интересу да што пре крену преговори, као и да би била велика штета и за раднике и за државу уколико се то не догоди. „Поштовани радници, дајте да седнемо да услагасимо протокол и преговарамо“, поручио је Кнежевић.

Нагласио је да у министарство и Владу није стигла верзија протокола за преговоре са послодавцем за коју штрајкачки одбор „Фијата“ каже да је упутио.

„Тај протокол није стигао до Владе и Министарства привреде. Проверио сам јутрос – немамо никакав предлог протокола од њих. Али, то не значи да прекидамо разговоре и да не желимо да разговарамо. Спремни смо да разговарамо, да их спојимо са пословодством ‘Фијата’ и да реше своје проблеме“, закључио је Кнежевић.

Погледајте гостовање министра Кнежевића у Јутрањем дневнику РТС-а