Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
27.10.2017.

Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је данас да очекује да нови инвеститор даљим улагањем и ангажовањем у Галеници врло брзо запосли 2.000-2.500 људи.

„Оптимиста сам, надам се да ће приватизација бити веома успешна и да ће наставити да утиче на привредни раст Србије. Галеника је била, понављам, била, моћна и снажна компанија. Покушали смо већ једном да је приватизујемо, нисмо успели тим моделом сада смо ишли на продају капитала“ рекао је Кнежевић гостујући у Јутарњем програму тв Пинк.

Битно је, истиче министар, да се Галеника неће дати неким инвестиционим фондовима или некоме ко ће да сруши читав комплекс и да то пренаменује, него ће наставити да се бави фармацеутском индустријом. Зато је услов у јавном позиву био такав, објашњава,  да купац мора да буде неко из бранше, озбиљна компанија, да има више од 300 милиона промета у протеклим годинама, и која ће наставити производњу још дуги низ година.

„Мислим да смо успели јер је фирма из Луксембурга огранак велике мултинационалне фармацеутске компаније из Бразила. Уверен сам да ће у наредном периоду, не само запослени у Галеници, већ сви запослени и остали људи у Србији осетити бољитак од ове приватизације, да ће она бити веома успешна и да ће наставити да утиче на привредни раст Србије“ сматра министар.

У Галеници тренутно има 1.400 запослених, а покушало се кроз социјални програм са будућим инвеститором, да људима који су уморни, не желе више да раде, који имају неке друге планове, пред пензијом су, да се омогући да добију отпремнине и да оду.

За социјални програм, каже Кнежевић, пријавило се око 250 људи, а имаће право на 200 евра по години стажа од државе плус додатних 200 евра које ће обезбедити инвестор, што је  400 евра по години стажа.

„Проблем је настао када је годинама фирма пропадала и када су се запошљавали административни радници. Сада практично на једног административног радника, имамо једног производног. То је дисбаланс који ћемо покушати да решимо“ нагласио је Кнежевић.


Аутор: Pink.rs/Printscreen youtube

Како је додао, инвеститору је речено да у Галеници мора бити 900 људи који ће радити, али очекује да ће даљим улагањем и ангажовањем врло брзо тамо бити запослено 2.000-2.500 људи.

„Шириће сигурно производњу, јер он сада на овом тржишту једини ће бити представник своје велике компаније и очекујем да жели да се прошири на читав регион и Европу“ сматра Кнежевић.

Компанија Eлиус С.А.Р.Л. Луксембург понудила је 16 милиона евра за куповину 93,72914 одсто укупног капитала Галенике, пише у финансијској понуди овог понуђача, која је јуче отворена у просторијама Министарства привреде.

Комисија је констатовала да је понуда поднета у складу са јавним позивом и да испуњава све прописане услове, и донела Одлуку којом предлаже Министарству привреде да Eлиус С.А.Р.Л. Луксембург прогласи купцем капитала, саопштено је из тог министарства.