Министарство привреде саопштава да су 72 компаније које су добиле подстицајна средства државе, након што су успешно испуниле уговорне обавезе, запошљавале 18.524 радника, што је за 6.141 више него у односу на уговорено.

Ове компаније су наставиле са запошљавањем нових лица, те закључно са 15. мартом 2017. године, оне запошљавају 39.953 лица, што је за 27.570 више од броја радника дефинисаних уговором (223%). Међу њима су Yura Corporation д.о.о. из Раче, Leoni Wiring Systems Southeast из Прокупља, NCR из Београда, IGB Automotive Comp д.о.о. из Инђије и Горење д.о.о. из Ваљева.

Министар привреде Горан Кнежевић рекао је да је овим у потпуности испуњен један од основних циљева давања подстицаја – раст запошљавања и да је у том погледу ова подршка државе превазишла очекивања.

„Сваки уложени евро нам се врати вишеструко за 14 месеци кроз различите порезе и доприносе и друге приходе државног и локалних буџета. Поред чињенице да је велики број људи добио посао у овим фабрикама, много је и оних који су били ангажовани на њиховој изградњи и касније у току пословања“, истакао је Кнежевић.

Он је подсетио да је расписан јавни позив за подршку инвеститорима и позвао заинтересоване привреднике, посебно домаће, због којих су и спуштени критеријуми за добијање ове подршке, да се пријаве за доделу средстава подстицаја.