Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
23.06.2021.

Државни секретар у Министарству привреде Милан Љушић поручио је данас на панелу “Изазови конкурентности МСП у 2021. години“ организованог поводом завршетка развојног програма ЕУ ПРО, да је у фокусу министарства још снажнија подршка почетницима у пословању и сектору малих и средњих предузећа и предузетништва, а да пројекти попут овог свакако доприносе општој клими покретања нових и развоја постојећих МСП.

„Европска унија је кроз два јавна позива за набавку опреме, а у чијој припреми је учествовало Министарство привреде, подржала укупно 203 микро и мала предузећа са више од 4,37 милиона евра“, рекао је Љушић.

Он је истакао да је кроз први јавни позив за набавку опреме подржано 94 предузећа у укупном износу од 1.94 милиона евра, а кроз други јавни позив укупно 109 предузећа са 2.43 милиона евра.

„Позиви су били усмерени на предузетнике и микро и мала предузећа до пет година старости која се баве производњом, а бесповратна средства су искоришћена за набавку опреме и увођење услуга како би се унапредило пословање предузећа, повећала њихова конкурентност али и створили услови за отварање нових радних места”, рекао је Љушић.

Он је истакао да је Министарство привреде учествовало и у припреми јавног позива за организације за подршку пословању.

Према његовим речима, 20 организација за подршку пословању примило је укупно 627.000 евра за активности које ће допринети конкурентности и одрживости малих и средњих предузећа.

Љушић је подсетио да је Министарство привреде ове године издвојило две милијарде динара бесповратних средстава за четири програма подршке малим и средњим предузећима и то за набавку опреме, за подстицање предузетништва кроз развојне пројекте, за помоћ почетницима у бизнису и, по први пут, за програм намењен женама и младима.