Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
23.06.2021.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić poručio je danas na panelu “Izazovi konkurentnosti MSP u 2021. godini“ organizovanog povodom završetka razvojnog programa EU PRO, da je u fokusu ministarstva još snažnija podrška početnicima u poslovanju i sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, a da projekti poput ovog svakako doprinose opštoj klimi pokretanja novih i razvoja postojećih MSP.

„Evropska unija je kroz dva javna poziva za nabavku opreme, a u čijoj pripremi je učestvovalo Ministarstvo privrede, podržala ukupno 203 mikro i mala preduzeća sa više od 4,37 miliona evra“, rekao je Ljušić.

On je istakao da je kroz prvi javni poziv za nabavku opreme podržano 94 preduzeća u ukupnom iznosu od 1.94 miliona evra, a kroz drugi javni poziv ukupno 109 preduzeća sa 2.43 miliona evra.

„Pozivi su bili usmereni na preduzetnike i mikro i mala preduzeća do pet godina starosti koja se bave proizvodnjom, a bespovratna sredstva su iskorišćena za nabavku opreme i uvođenje usluga kako bi se unapredilo poslovanje preduzeća, povećala njihova konkurentnost ali i stvorili uslovi za otvaranje novih radnih mesta”, rekao je Ljušić.

On je istakao da je Ministarstvo privrede učestvovalo i u pripremi javnog poziva za organizacije za podršku poslovanju.

Prema njegovim rečima, 20 organizacija za podršku poslovanju primilo je ukupno 627.000 evra za aktivnosti koje će doprineti konkurentnosti i održivosti malih i srednjih preduzeća.

Ljušić je podsetio da je Ministarstvo privrede ove godine izdvojilo dve milijarde dinara bespovratnih sredstava za četiri programa podrške malim i srednjim preduzećima i to za nabavku opreme, za podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte, za pomoć početnicima u biznisu i, po prvi put, za program namenjen ženama i mladima.