Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
22.10.2015.

U Ministarstvu privrede je danas potpisan Memorandum o saradnji između JP Železnice Srbije i Mašinskog fakulteta koji predviđa stručnu podršku tog fakulteta u modernizaciji železničkog sistema.

Memorandum, kojim su utvrđeni okviri saradnje, razmena iskustva, transfer znanja i tehnologije, stručno usavršavanje zaposlenih i obezbeđenje stručnih ekspertiza i konsultacija su potpisali generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić i dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović , a svečanosti je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović.

Državni sekretar Miloš Petrović je izjavio da je saradnja Železnica i Mašinskog fakulteta uspostavljena uz podršku tog ministarstva.

Petrović je rekao da je pokrenuta akcija povezivanja univerziteta sa privredom ističući da postoji veliki prostor za saradnju Železnica Srbije i Mašinskog fakulteta, jer na tom fakultetu postoji smer za železnice.

„Mislimo da projekti Mašinskog fakulteta mogu da pojeftine održavanje tehničkih sistema Železnice, koje tu imaju enormne troškove“, naglasio je Petrović.

On je dodao da Ministarstvo privrede i na taj način pokušava promeni poslovanje javnih preduzeća u Srbiji, ali tako i da uposli mlade stručnjake.

Stojčić je podsetio da je u toku reforma celokupnog železničkog sistema, čiji je cilj upravo modernizacija, uvođenje novih tehnologija, informatička podrška, smanjivanje troškova, obuka radne snage i drugo.

„U obavezi smo da pružimo nešto novo i kvalitetnije i da zajednički promenimo sliku srpskih železnica i naše zemlje“, poručio je Stojčić.

On je kazao da su mnogo procesi u okviru poslovanja železnice zastareli i da taj sistem mora da se menja i osavremeni.

Mitrović je istakao da je Mašinski fakultet uvek bio perjanica Univerziteta u Beogradu, koji spada u pet najboljih u Jugostičnoj Evropi.

„Činjenica da svet to više prepoznaje i ceni nego mi me neraduje, ali sam uveren da ćemo i mi shvatiti koliko je to važno biti među 400 najboljih univerziteta u svetu od ukupno oko 22.500, što je fantastičan rezultat koji Srbija odavno nije postigla ni u jednoj oblasti“, istakao je on.

Mitrović je naglasio da Mašinski fakultet ima mnogo toga da ponudi Železnicama Srbije i pomogne u realizaciji mnogih projekata.

„U narednom periodu ćemo u ove procese uključiti i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da subevencije koje se daju za naučno-istraživačke projekte usmere na teme od intresa za železnicu, elektroprivredu i mnoge druge kompanije“, rekao je Mitrović.

On je istakao da je cilj da se veliki naučni potencijal koji Srbija ima komercijalizuje, od čega će građani imati veliku korist.

Mitrović je predložio da Železnice deo zaposlenih usmere na usavršavanje na Mašinskom fakultetu, kako bi imale što