Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
05.06.2020.

Горан Кнежевић, министар привреде и Андреа Jерволино, власник продуцентске компаније „Iervolino Entertainment“  потписали су данас Меморандум о разумевању којим се планира инвестиција у изградњу студија за израду кратких, анимираних, wеб, стреаминг форми у Републици Србији, образовање и запошљавање високо квалификованог кадра, као и пренос ауторских права. Производња наведених филмских форми започеће већ ове године у Србији, а развој пројекта биће фазни у наредном периоду.

Потписивању меморандума присуствовао је и прослављени српски глумац и један од власника продуцентске куће Архангел студио (Archangel Studios) Милош Биковић, који је и заслужан за долазак „Iervolino Entertainment“.

 

„Србија је јака и стабилна земља и добро место за улагање која сада прелази у вишу фазу у привлачењу инвеститора, где су најважнији знање и технологија“, рекао је министар Кнежевић.

Он је истакао да је меморандумом планирано да продуцентска кућа из Италије отвори студио за израду кратких, анимираних, веб и стриминг форми у Србији, у њега уложи најмање 8,5 милиона евра и запосли 580 високо квалификованих стручњака.

 

„Предвиђено је да компанија Iervolino Entertainment оснује привредно друштво на које ће пренети више од 11 милиона евра ауторских права, као и да производи анимиране филмове, и то најмање десет у току године, вредности минимум 150.000 евра, односно за анимиране серије минимум 150.000 евра по епизоди“, рекао је Кнежевић.

 

Јерволино се захвалио Влади Србије која је подржала читав пројекат и најавио да ће већ 1. јула почети са радом први запослени у њиховој српској фирми. Он је истакао и да ће продукције рађене у Србији бити дистрибуиране у читавом свету и то у најмање 150 земаља.

„Наш план је да до 2031. године у српској кинематографији произведемо садржај у вредности од милијарду евра“, рекао је Јерволино и додао да је Србија спремна да у целости изрази своје потенцијале и уметничка знања.

 

Према његовим речима, све то не би било могуће без подршке српске владе, Министарства привреде и Милоша Биковића.

 

„Сви знамо какве таленте имамо када су у питању наши млади научници, знамо какве драгуље имамо у спорту, а сада ћемо имати могућност да покажемо какве таленте имамо у уметности, дизајну, писању сценарија… То ће цео свет моћи да види“, рекао је Биковић и додао да верује да ће резултати премашити очекивања.