Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
05.06.2020.

Goran Knežević, ministar privrede i Andrea Jervolino, vlasnik producentske kompanije „Iervolino Entertainment“  potpisali su danas Memorandum o razumevanju kojim se planira investicija u izgradnju studija za izradu kratkih, animiranih, web, streaming formi u Republici Srbiji, obrazovanje i zapošljavanje visoko kvalifikovanog kadra, kao i prenos autorskih prava. Proizvodnja navedenih filmskih formi započeće već ove godine u Srbiji, a razvoj projekta biće fazni u narednom periodu.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i proslavljeni srpski glumac i jedan od vlasnika producentske kuće Arhangel studio (Archangel Studios) Miloš Biković, koji je i zaslužan za dolazak „Iervolino Entertainment“.

 

„Srbija je jaka i stabilna zemlja i dobro mesto za ulaganje koja sada prelazi u višu fazu u privlačenju investitora, gde su najvažniji znanje i tehnologija“, rekao je ministar Knežević.

On je istakao da je memorandumom planirano da producentska kuća iz Italije otvori studio za izradu kratkih, animiranih, veb i striming formi u Srbiji, u njega uloži najmanje 8,5 miliona evra i zaposli 580 visoko kvalifikovanih stručnjaka.

 

„Predviđeno je da kompanija Iervolino Entertainment osnuje privredno društvo na koje će preneti više od 11 miliona evra autorskih prava, kao i da proizvodi animirane filmove, i to najmanje deset u toku godine, vrednosti minimum 150.000 evra, odnosno za animirane serije minimum 150.000 evra po epizodi“, rekao je Knežević.

 

Jervolino se zahvalio Vladi Srbije koja je podržala čitav projekat i najavio da će već 1. jula početi sa radom prvi zaposleni u njihovoj srpskoj firmi. On je istakao i da će produkcije rađene u Srbiji biti distribuirane u čitavom svetu i to u najmanje 150 zemalja.

„Naš plan je da do 2031. godine u srpskoj kinematografiji proizvedemo sadržaj u vrednosti od milijardu evra“, rekao je Jervolino i dodao da je Srbija spremna da u celosti izrazi svoje potencijale i umetnička znanja.

 

Prema njegovim rečima, sve to ne bi bilo moguće bez podrške srpske vlade, Ministarstva privrede i Miloša Bikovića.

 

„Svi znamo kakve talente imamo kada su u pitanju naši mladi naučnici, znamo kakve dragulje imamo u sportu, a sada ćemo imati mogućnost da pokažemo kakve talente imamo u umetnosti, dizajnu, pisanju scenarija… To će ceo svet moći da vidi“, rekao je Biković i dodao da veruje da će rezultati premašiti očekivanja.