Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
12.05.2017.

Министар привреде Горан Кнежевић данас је разговарао са европском комесарком за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа Елжбијетом Бјенковском, која борави у Београду на његов позив.

Кнежевић је изразио захвалност на посети Бјенковске и нагласио: „За нас је веома важно да Европска унија буде присутна у Србији, како кроз отварање преговора за нова поглавља, тако и преко конкретних пројеката које ЕУ овде“.

Бјенковска је поручила да је Србија веома важна за Европску унију, али и њу лично, као и да овакви сусрети још више учвршћују ту везу и да ће се лично и залагати за убрзање процеса преговора за поглавља за које је она надлежна.

Саговорници су се осврнули на потребе малих и средњих предузећа, посебно када је реч о повољним кредитима, похваливши и данашње потписивање два нова уговора између две банке и Европског инвестиционог фонда у оквиру КОЗМЕ програма ЕУ. „Приступ изворима финансирања је свуда проблем, и у Европи и у Србији“, рекла је комесарка и додала да је управо омогућавање нових извора финансирања најбољи начин да се помогне малим и средњим предузећима и у почетним фазама, као и у фазама развоја и прерастања у већа предузећа.

Када је реч о Поглављу 20 – Предузетништво и индустријска политика, министар је пренео да је Србија почела са припремним активностима око израде нове Стратегије развоја индустрије Србије. „То не радимо само да бисмо испунили мерило за затварање преговарачког поглавља 20, већ зато што је интерес Србије да тако подигне стопу раста БДП и подстакне запосленост“, рекао је Кнежевић. Европска комесарка истакла је да индустрија мора прећи „реку“ дигиталне трансформације, ниских емисија угљеника и других изазова и да је јако важно да Србија и Европска унија остваре тешњу сарадњу по овом питању.

Министар је напоменуо да је недавно проглашена Деценија предузетништва, тачније иницијатива да се и у наредних 10 година, настави са подршком малим и средњим предузећима која је започета прошле године. „Обезбедили смо 18.2 милијарде динара, од чега је 7.6 бесповратно“, рекао је Кнежевић појашњавајући да су то програми финансијског и нефинансијског типа, што укључује и савете, знање и обуке.

„Европска унија цени напоре које је Србија направила у реформама“, рекла је Бјенковска и истакла да је јако важно да Србија изабере свој пут којим ће ићи, учећи на примерима земаља ЕУ, али да на том путу Србија има снажну подршку Европске уније.