Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
29.03.2019.

Ministar privrede Goran Knežević rekao je danas da kineska kompanija „Šandong Linglong“ ima ambiciozan plan da u Srbiji proizvodi 13 miliona guma godišnje, a ostvarenje te ambicije za našu zemlju znači više radnih mesta, više posla za domaće dobavljače i kooperante, kao i bolji životni standard.

„Izgradnja kineske fabrike guma u Zrenjaninu promeniće sliku ne samo tog grada, već i Banata i Srbije“, rekao je Knežević na konferenciji Globalnog partnerstva u Beogradu, koju je organizovao „Šandong Linglong“ uoči postavljanja kamena temeljca za izgradnju pogona.

Sa druge strane, kako je rekao, kineski partneri u Srbiji mogu da očekuju dobre, pametne i motivisane ljude, dobar poslovni ambijent i afirmativnu politiku podsticaja.
Posebno je zahvalio predsedniku kompanije „Šandong Linglong“ Vang Fengu što je u Srbiju došao sa više od 500 saradnika, partnera i kooperanata.

„Ne pamtim da je neko na ovako odlučan i impresivan način došao u Srbiju. Posebno da je čak i pre početka izgradnje fabrike pokazao visok stepen društveno odgovornog ponašanja, ulažući u srpski sport, nauku i kulturno povezivanje naše dve zemlje“, rekao je Knežević.

Vang je zahvalio predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na podršci za izgradnju fabrike u Zrenjaninu i izrazio zadovoljstvo što „Šandong Linglong“ dolazi u zemlju sa kojom Kina ima prijateljske odnose.

 

Prema njegovim rečima, kineska kompanija se nalazi na 20. mestu u svetu po proizvodnji, a na 3. mestu u Kini. Zapošljava 13.000 ljudi širom sveta.

 

Vang je rekao da kompanija ima centre za istraživanje u Severnoj Americi, Kini i trenutno jedan centar u Evropi, i to u Nemačkoj, ali, kada fabrika u Zrenjaninu bude izgrađena, moguće je da takav centar dobije i Srbija.