Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
25.11.2017.

Министар привреде Горан Кнежевић присуствовао је данас првој Генералној скупштини Трговинско-индустријске коморе Албанија-Србија, која се одржава у Тирани, а на којој учествује и велики број српских привредника.

Министар Кнежевић је, говорећи о економској сарадњи две земље, рекао да је спољнотрговинска размена Србије и Албаније у првих девет месеци ове године порасла за више од трећине. Он је прецизирао да је у том периоду укупна робна размена две земље износила 118,6 милиона евра, што је за 36,4 одсто више у односу на исти период 2016. године.

„Уверен сам да су том расту трговине допринеле и међусобне посете званичника Албаније и Србије на највишем нивоу“, рекао је министар Кнежевић.

Када је реч о инвестицијама, Кнежевић је истакао да је Србија у првих седам месеци ове године имала 1,2 милијарде евра директних страних инвестиција, што је више него у свим осталим земљама Западног Балкана заједно, као и да очекује да ће прилив инвестиција у овој години премашити две милијарде евра.

Према његовим речима, Србија ће ове године имати нешто мањи привредни раст од планираног, нешто преко два одсто, због елементарних непогода које су погодиле нашу земљу. Министар очекује да ће раст већ у наредној години бити између 3,5 и четири одсто, као и да ће тај раст бити континуиран.

Министар је, након заседања Генералне скупштине, разговарао са албанском министарком без портфеља задуженом за предузетништво Сонилом Цато, затим са чланом Надзорног одбора Албанске банке Арбеном Малајем и председавајућим Трговинско-индустријске коморе Албанија – Србија Исуфом Фереом.

Министар је такође, заједно са председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом који предводи делегацију привредника из Србије, обишао све штандове на сајму. Кнежевић и Чадеж су обишли и Национални штанд Србије који су заједно организовали Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије.