Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
25.11.2017.

Ministar privrede Goran Knežević prisustvovao je danas prvoj Generalnoj skupštini Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, koja se održava u Tirani, a na kojoj učestvuje i veliki broj srpskih privrednika.

Ministar Knežević je, govoreći o ekonomskoj saradnji dve zemlje, rekao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Albanije u prvih devet meseci ove godine porasla za više od trećine. On je precizirao da je u tom periodu ukupna robna razmena dve zemlje iznosila 118,6 miliona evra, što je za 36,4 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine.

„Uveren sam da su tom rastu trgovine doprinele i međusobne posete zvaničnika Albanije i Srbije na najvišem nivou“, rekao je ministar Knežević.

Kada je reč o investicijama, Knežević je istakao da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine imala 1,2 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je više nego u svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana zajedno, kao i da očekuje da će priliv investicija u ovoj godini premašiti dve milijarde evra.

Prema njegovim rečima, Srbija će ove godine imati nešto manji privredni rast od planiranog, nešto preko dva odsto, zbog elementarnih nepogoda koje su pogodile našu zemlju. Ministar očekuje da će rast već u narednoj godini biti između 3,5 i četiri odsto, kao i da će taj rast biti kontinuiran.

Ministar je, nakon zasedanja Generalne skupštine, razgovarao sa albanskom ministarkom bez portfelja zaduženom za preduzetništvo Sonilom Cato, zatim sa članom Nadzornog odbora Albanske banke Arbenom Malajem i predsedavajućim Trgovinsko-industrijske komore Albanija – Srbija Isufom Fereom.

Ministar je takođe, zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom koji predvodi delegaciju privrednika iz Srbije, obišao sve štandove na sajmu. Knežević i Čadež su obišli i Nacionalni štand Srbije koji su zajedno organizovali Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije.