Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
22.12.2016.

Највећи потенцијал српске привреде лежи у малим и средњим предузећима и зато ће наредна деценија бити Деценија предузетништва у којој ћемо, кроз подршку тим фирмама, отворити 150.000 нових радних места, изјавио је министар Горан Кнежевић на радном доручку за представнике медија.

„У том периоду очекујемо највећи раст код њих, отварање нових 150.000 радних места, повећање броја привредних субјеката. Све ће то утицати на раст и развој наше привреде и бољи и квалитетнији живот наших грађана“, рекао је Кнежевић.

Он је додао да је жеља да нам привреда буде конкурентна и зато је најавио континуирану подршку овом сектору у наредних десет година.тетније

Акценат ће бити и на инвестицијама, рекао је Кнежевић, и истакао да ће бити субвенционисан долазак страних инвеститора, али и да ће домаћи инвеститори добити подршку државе.

Година на истеку, како је рекао Кнежевић, била је година стабилизације, Србија је на макроекономском плану постигла одличне резултате – раст БДП-а, смањење незапослености и инфлације, одржана стабилност курса…

„Све су то резултати који нам дају велику наду и шансу да у наредном периоду кренемо у следећу фазу, односно фазу развоја и раста“, рекао је Кнежевић и закључио да та фаза подразумева нове инвестиције и извозно оријентисану привреду.

Говорећи о јавним предузећима министар је рекао да је Министарство привреде већ информисало Владу Србије о стању у том сектору и обавези да се распишу јавни позиви за избор директора у складу са новим Законом о јавним предузећима, тако да ће они, проценио је министар, бити расписани одмах након Нове године.

Министар Кнежевић је рекао да је Влади Србије и Министарству циљ да за  Рударско-топничарски басен Бор нађе стратешког партнера, као у случају смедеревске Железаре, и  додао је тренутно неколико компанија заинтересовану за РТБ БОР.

Министар је додао да држава очекује и жели стратешког партнера у тој области.

„Разговара се са доста партнера, али нико неће купити ‘мачку у џаку’. Неколико фирми ради дијагностику РТБ Бора да бисмо знали чиме располажемо и како да њихову заинтересованост преточимо у неки уговор о стратешкој сарадњи и приватизацији РТБ Бора“, рекао је Кнежевић.

Он је објаснио да је план да држава, преко унапред припремљеног плана реорганизације, оздрави РТБ Бор и омогући му да функционише на тржишту и исплаћује своје обавезе.

„РТБ Бор није заштићен, редовно исплаћује своје плате, дугове повериоцима, обавезе за струју и рудну ренту, као и обавезе према кредиторима“, рекао је Кнежевић.

Рок за преговоре око стратешког партнера Галенике продужен је за још три месеца, објаснио је Кнежевић и истакао да је оптимиста да ће у том року приватизација бити завршена.

“Разговори иду у добром правцу. Остало је да решимо још неке техничке проблеме, пре свега са комерцијалним банкама које су повериоци у једном делу”, рекао је Кнежевић новинарима.