Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
11.05.2015.

Ministar privrede Željko Sertić otvorio je danas Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu i poručio da veliki broj kompanija koje učestvuju na toj manifestaciji pokazuje da srpsko tržište u oblasti tehnologije ima veliki potencijal.
„Ne tako davno, koristili smo pisma i putovali parnom železnicom, služili se jednostavnim i primitivnim alatima, dok danas život ne možemo da zamislimo bez kompjutera, a deca se rađaju sa internetom i mobilnim telefonima“, istakao je Setić.
Ministar je rekao da razvoj svake zemlje i ekonomije dominantno zavisi od razvoja naučnih dostignuća, pre svega od primene tehnoloških inovacija, istakavši da je Ministarstvo privrede donelo pravni okvir i preuzelo evropske direktive po pitanju tehničkih standarda za mašine i industrijske proizvode, kao i da sprovodi stalne tehnološke obuke privrednika i preduzetnika.
„Uloga nauke u budućnosti biće sve veća u razvoju ekonomije“, naveo je Sertić, dodajući da i naša zemlja treba nauku da stavi prvi plan s obzirom da države koje svoje ekonomije zasnivaju na znanju, brže izlaze iz krize.
Ministar je kazao da je Srbija na dobrom putu, s obzirom na to da je vlada u prethodnih godinu dana sprovela reforme i postigla dobre ekonomske rezultate.
Ministar prosvete Srđan Verbić je poručio da su učenje i inovacije najvažnije za razvoj tehnologije, i da moramo da uhvatimo korak kao zemlja sa veoma brzim promenama u svetu tehnologija.
Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najreprezentativnija sajamska manifestacija te vrste u regionu koja je okupila oko 500 izlagača iz 25 zemalja, održava se od 11. do 15. maja na Beogradskom sajmu. U okviru sajma, posle dve decenije, na velika vrata se vraća i specijalizovani sajam posvećen informaciono komunikacionom (ICT) sektoru. Izlagačima je na raspolaganju više od 15.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.
Očekivanih 20.000 pre svega poslovnih posetilaca može se nadati najnovijim dostignućima ponajviše iz oblasti industrijskih tehnologija – elektroenergetike, elektronike, telekomunikacija, procesne tehnike, brodogradnje, saobraćaja, klimatizacije, grejanja i hlađenja, logistike, materijala, opreme za profesionalne i naučne svrhe, ali i iz drugih tehničko-tehnoloških sektora, robnih kategorija i grupa.