Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
15.06.2015.

Министар привреде у Влади Републике Србије Жељко Сертић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић присуствовали су конститутивној седници Савета корисника пројекта „Подриње“ у Ужицу.
Заједнички програм влада Републике Србије и Републике Српске „Подриње“ је велики европски пројекат, доминантно привредног карактера, али који предвиђа и могућност заједничких активности и сарадње на реализацији пројеката у области инфраструктуре, пољопривреде, туризма, енергетике, заштите животне средине, здравства и културе, рекао је министар Сертић.
Министар је оценио да је велика предност економске сарадње Србије и Републике Српске то што две привреде нису конкурентне, већ компатибилне и да је могућ заједнички наступ на трећим тржиштима. Према његовим речима, на подручју 31 општине са обе стране Дрине које су обухваћене програмом „Подриње“ има 58 хиљада привредних субјеката са 180 хиљада запослених радника, који треба да буду носиоци привредног развоја.
“До октобра ће бити направљен акциони план који ће усвојити обе владе и биће обавезујући за сва министарства. Реализација програма почеће 2016. године, када ће бити и буџетиран, а поједини пројекти моћи ће да се финансирају и из фондова ЕУ”, најавио је министар Сертић, истакавши да ће Влада Србије створити предуслове да пројекат „Подриње“ живи и у наредним годинама и буде пример свима који желе да развијају односе између Србије и Републике Српске кроз институционалне оквире.
Министар Златан Клокић нагласио је да на подручју које је обухваћено програмом Подриње живи више од 983 хиљаде становника и да њихове локалне самоуправе морају одредити приоритете.
“Општине ће рећи који су највећи проблеми мештана са обе стране Дрине. На данашњој дискусији изнети су проблеми везани за инфраструктуру, царинске баријере и здравство. Владе ће обезбедити буџетска средства за њихову реализацију”, рекао је Клокић.