Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
16.12.2015.

Министар привреде Жељко Сертић рекао је данас да oтварање регионалне канцеларије КОТРА у Београду после 10 година покривања послова у Србији из загребачке канцеларије, много говори и о резултатима владе.

„Једно је кад влада говори о успесима, а друго кад КОТРА, на пример, одлучи да поново отвори канцеларију, да поново раде с нама и да инвестирају. То је највећи доказ нашег рада“, поручио је Сертић.

Министар је нагласио да Србија од Кореје може много да научи и указао да су обе земље пре 50 година биле на економски истом ивоу развоја, а да је сада БДП Кореје далеко изнад српског.

„Разлог за то би могао да буде што је Кореја све своје реформе успешно спровела, а ми сво све своје напустили. Зато морамо да пратимо кораке такве земље и да узимамо знања. Наше реформе не могу да стану. Покренули смо реформе које нисмо имали последњих 50 година и наставићемо да их спроводимо, како смо и радили у овој години“, истакао је Сертић.

Он је навео да сада у Србији ради корејска „Јура“, која има четири фабрике, али да од јануара планира отварање и пете.

Министар је потписао са председником КОТРЕ Меморандум о сарадњи Министарства и те корејске агенције, а Развојна агенција Србије ће са КОТРОМ реализовати више инвестиционих договора.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/12/MIL 7297 Copy
Свечано отварање канцеларије КОТРЕ

Председник удружења КОТРА Ким Јехонг је поручио да му је то прва посета Србији за коју каже да је обавијена традицијом, те да се оцећам како код куће, можда због значаја породице који је велики у култури Срба.

Он је навео да је, ако се детаљно осмотри економска сарадња две земље, она још у почетној фази, али да види огромни потенцијал за раст.

У Србији, додао је, ради „Јура“ која производи каблове, а отварање центра поставиће темеље за заједнички развој две земље.
Министар је додао  да се у наредној години очекује бар две милијарде евра директних страних инвестиција и да ће у том циљу бити промењене навике, институције и економска дипломатија.

Сертић је рекао да је влада у овој години већ обезбедила 20 одсто више инвестиција него у претходном периоду.
Говорећи о плановима за наредну годину, министар је рекао да то неће бити лако постићи, али је поручио да ће се мењати навике, институције, економска дипломатија…

„И са тим мерама, уверен сам да ћемо имати добре резултате“, поручио је Сертић.