Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
17.11.2020.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић честитала је данас 100 година постојања Завода за интелектуалну својину оценивши да је интелектуална својина важна полуга економског и културног просперитета земље.

Она је на отварању онлајн конференције организоване поводом обележавања јубилеја Завода истакла да не постоји ни једно просперитетно друштво са развијеном економијом у којем се не поштују права интелектуалне својине.

„Страни капитал не одлази тамо где му локални прописи и државни органи не гарантују заштиту интелектуалне својине – патената, жигова, индустријског дизајна или ауторског права. Србија је тога свесна и зато интезивно ради на унапређењу правног оквира“ рекла је Атанасковић.

Министарка је указала да према скоро спроведеним истраживањима креативне индустрије у Србији доприносе са 3.9 одсто у стварању бруто домаћег производа, док заједно са такозваним „повезаним индустријама“, доприносе са чак 7,3 одсто у стварању бруто домаћег производа и запошљавају више од 100.000 радника.

Генерални директор Светске организације за интелектуалну својину –WIPO Дарен Тонг поручио је да никада није било значајније него сада, у време пандемије, да се у заштити и комерцијализацији права интелектуалне својине подрже они који раде на развоју иновација, односно да се подрже научници и предузетници да своја решења учине доступним на тржишту.

Директор Завода за интелектуалну својину Републике Србије Владимир Марић рекао је да је институција, на чијем је челу, урадила доста на дигитализацији свог пословања и да се данас могу електронски подносити пријаве за заштиту права интелектуалне својине, док су све базе података о правима интелектуалне својине доступне и електронски.