Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
17.11.2020.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković čestitala je danas 100 godina postojanja Zavoda za intelektualnu svojinu ocenivši da je intelektualna svojina važna poluga ekonomskog i kulturnog prosperiteta zemlje.

Ona je na otvaranju onlajn konferencije organizovane povodom obeležavanja jubileja Zavoda istakla da ne postoji ni jedno prosperitetno društvo sa razvijenom ekonomijom u kojem se ne poštuju prava intelektualne svojine.

„Strani kapital ne odlazi tamo gde mu lokalni propisi i državni organi ne garantuju zaštitu intelektualne svojine – patenata, žigova, industrijskog dizajna ili autorskog prava. Srbija je toga svesna i zato intezivno radi na unapređenju pravnog okvira“ rekla je Atanasković.

Ministarka je ukazala da prema skoro sprovedenim istraživanjima kreativne industrije u Srbiji doprinose sa 3.9 odsto u stvaranju bruto domaćeg proizvoda, dok zajedno sa takozvanim „povezanim industrijama“, doprinose sa čak 7,3 odsto u stvaranju bruto domaćeg proizvoda i zapošljavaju više od 100.000 radnika.

Generalni direktor Svetske organizacije za intelektualnu svojinu –WIPO Daren Tong poručio je da nikada nije bilo značajnije nego sada, u vreme pandemije, da se u zaštiti i komercijalizaciji prava intelektualne svojine podrže oni koji rade na razvoju inovacija, odnosno da se podrže naučnici i preduzetnici da svoja rešenja učine dostupnim na tržištu.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije Vladimir Marić rekao je da je institucija, na čijem je čelu, uradila dosta na digitalizaciji svog poslovanja i da se danas mogu elektronski podnositi prijave za zaštitu prava intelektualne svojine, dok su sve baze podataka o pravima intelektualne svojine dostupne i elektronski.