Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
23.05.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић отворила је Регионалну конференцију привредника, коју организације Студентска уније Економског факултета уз подршку Министарства привреде, у циљу промоције предузетниства у Србији.

Атанасковић је овом приликом истакла да ресор којим руководи континуирано и системски ради на унапређењу услова за рад младих и обезбеђивању економске стабилности и просперитета привреде, ради њиховог останка у земљи.

„Србија је земља богата младим, талентованим и вредним људима. Управо како бисмо обезбедили све услове да остану да живе, раде, и стварају породице овде, свакодневно са својим тимом радим на унапређењу привредног амбијента. Србија има капацитет да изгради модерну и економски стабилну државу у којој ће млади остати и градити своју будућност. Наш циљ је такође и да се они држављани, који су отишли из Србије, врате у своју земљу, али и да страни држављани својим знањем и радом помогну у изградњи боље и јаче Србије“, рекла је министарка.

Како је навела, Министарство привреде своју пажњу посебно је усмерило ка великим инвестицијама, развоју предузетништва и унапређењу пословне инфраструктуре.
„За подстицаје за директне инвестиције у овој години издвојено је нешто више од 15 милијарди динара, две милијарде динара издвојено за неколико програма подршке сектору малих и средњих предузећа и предузетништва, док је у буџету планирано око 1,6 милијарди динара када је реч о инфраструктурним пројектима и мерама регионалног развоја“, објаснила је она.

Атанасковић је оценила да су прилагођавање привредника новим условима пословања насталим због пандемије и брза и ефикасна подршка државе омогућили да сачувамо нашу економску базу.

Она је објаснила да економски показатељи говоре да је наша земља данас политички и економски стабилна, са међународним кредибилитетом, атрактивна за нова улагања, пуна прилика и могућности.

„И после короне свет ће остати на младима, а како бисмо их подстакли да се отисну у предузетничке воде обезбедили смо бесповратна средства и за почетак у пословању. По први пут смо определили средства за помоћ младима до тридесет година који су почетници у пословању, јер желимо да им у првој години започињања бизниса пружимо не само финансијску већ и саветодавну подршку, те у том смислу смо обезбедили сет услуга које укључују и менторинг“, рекла је министарка.

Министарка Атанасковић објаснила је да су жене такође у фокусу подршке коју пружа ресор којим руководи, као и да је женско предузетништво велики и још увек недовољно искоришћен ресурс.

Она је истакла да ће Министарство привреде радити на бржем опоравку у наредном периоду како бисмо задржали добре економске резултате.

„Трудићемо се да кроз дијалог са представницима привреде наставимо с активностима на унапређењу привредног амбијента и на отклањању препрека у пословању.

Наставићемо са пружањем подршке домаћим и страним инвеститорима, а мој циљ биће још снажнија подршка малим и средњим предузећима, као и афирмација женског и омладинског предузетништва. Пред нама је много изазова, али и много воље и жеље да марљивим радом обезбедимо још бољи привредни амбијент и животни стандард наших грађана у нашој лепој земљи“, закључила је она.