Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
15.07.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић са сарадницима боравила је данас у радној посети Бору, где је разговарала са менаџментом компаније “Serbia Zijin Copper”.
Након што јој је на састанку представљен извештај о пословању компаније, министарка је констатовала да је Зиђин остварила одличне резултате, боље од оних на које се кинеска компанија обавезала уговором са Владом Србије.

„Kомпанија Зиђин данас има преко 5.700 запослених који у просеку месечно зарађују 98.700 динара, што је изванредно јер је то 50 одсто више него републички просек. Некада је Бор био шести извозник бакра у Европи а, судећи по резултатима које данас остварује компанија, следеће године ће највероватније бити други извозник бакра у Европи. То је и за Србију, и за Бор, и за саме раднике и житеље овог дела Србије одлично“, поручила је министарка Атанасковић.

Она је рекла да ће као ресорни министар радити на решавању проблема са којима се компанија сусреће јер је у интересу државе да људи остану да живе и раде у Бору.
„То је наш задатак, првенствно мој као министра привреде, и на томе ћу са својим тимом радити како би се што више фирми отварало Србији, да људи овде раде, живе и стварају породице“, истакла је Анђелка Атанасковић.

Генерални директор Ђен Симинг захваљујући се представницима свих нивоа власти, медијима и пријатељима из јавног живота који дају подршку развоју компанији, истакао је да је ова компанија након преузимања РТБ-а Бор, вредно радила у областима безбедности и заштите животне средине, па су показатељи у овим сегментима данас знатно побољшани.

„Иако је Уговором о стратешком партнерству са Републиком Србијом било прецизирано да Зиђин у наредних шест година инвестира 1,26 милијарди долара, задовољство ми је што могу да саопштим да ће укупне инвестиције у планираном периоду премашити тај износ и достићи 1,9 милијарди америчких долара. Током претходне две и по године компанија је остварила приход од продаје у износу 1,708 милијарди америчких долара, тако да је ове године заузела прво место на листи извозника у Србији, дајући велики допринос економском и социјалном развоју Србије“, изјавио је генерални директор.
У првој половини 2021. у Зиђину произведено је 30.100 тона катодног бакра, што је пораст од 11,83% у односу на исти период прошле године. Kоличина произведеног злата износила је 691,17 килограма, катодног бакра 35.400 тона, приход од продаје износио је 492 милиона америчких долара, што је међугодишњи раст од 76,91 одсто, додао је он.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић је након разговора са менаџментом компаније, у друштву домаћина посетила нови диспечерски центар рудника „Велики Kривељ“ где је, захваљујући најмодернијој опреми, комплетан производни процес на површинском копу приказан као на длану.

Фото: Zijin Copper Serbia