Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
08.02.2021.

Пише: Анђелка Атанасковић

Економски показатељи говоре да је наша земља данас политички и економски стабилна, са међународним кредибилитетом, атрактивна за нова улагања, пуна прилика и могућности.
Виталност привреде, услед кризе изазване епидемијом коронавируса, успели смо да сачувамо захваљујући одличним потезима државног врха. Пакет мера подршке привреди у претходној години дао је добре резултате, а могућност државе да и у овој години помогне привреди јасан је показатељ економске стабилности.

Очување здравља и економије били су главни циљеви у години за нама, која представља историјску прекретницу на глобалном плану. Стари циљеви остали су и у Новој години.
Одговорна међународна политика коју водимо, и добри односи председника Александра Вучића са челницима водећих светских сила, резултирали су да у овим тешким тренуцима добијемо подршку у борби против коронавируса.

Придржавањем превентивних мера и масовном имунизацијом изаћи ћемо из ситуације у којој се налазимо. Што пре победимо коронавирус, то ћемо пре успети да опоравимо привреду и нећемо пасти у економску провалију.

Упркос тешкоћама, привреда мора да функционише. Радићемо марљиво како бисмо задржали добре економске резултате. Трудићемо се да кроз дијалог са представницима привреде наставимо с активностима на унапређењу привредног амбијента и на отклањању препрека у пословању.

У буџету за подстицај привреди за ову годину издвојено је 17,6 милијарди динара. За подстицаје за директне инвестиције издвојено је нешто више од 15 милијарди динара, две милијарде динара издвојено за неколико програма подршке сектору малих и средњих предузећа и предузетништва, док је у буџету планирано око 1,6 милијарди динара када је реч о инфраструктурним пројектима и мерама регионалног развоја.

По први пут смо жене препознали као посебну категорију те осмислили пакет финансијске помоћи за њих. Женско предузетништво је велики и још увек недовољно искоришћен ресурс, па ће због тога један од мојих циљева свакако бити да охрабрим што више жена, посебно младих, да не одустају од својих снова и да започну сопствени бизнис.
И после короне свет ће остати на младима, а како бисмо их подстакли да се отисну у предузетничке воде обезбедили смо бесповратна средства и за почетак у пословању.

Пред нама је много изазова, али и много воље и жеље да марљивим радом обезбедимо још бољи привредни амбијент и животни стандард наших грађана у нашој лепој Србији.