Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
15.07.2017.

Влада Србије и Министарство привреде су били и остаће на располагању и Штрајкачком одбору и радницима ФИАТ-а 24 часа свакога дана у недељи што показује и податак да је било дана када смо сви заједно до дубоко у ноћ разговарали са синдикатима и тражили решење за ову ситуацију.

У разговорима са Штрајкачким одбором, Министарство привреде и председница Владе Србије су у више наврата инсистирали на разговору свих интересних страна у циљу решавања њихових захтева и изражена је апсолутна спремност да се подрже радници да се сва питања која сматрају важним отворе, а ту посебно се мисли на:

(1) анализи производног процеса и свих радних станица како би се, ако је потребно, оптимизовао производни процес да би радницима било лакше;

(2) да се у сарадњи са градом Крагујевцем реши превоз радника у вечерњим часовима, што је потврдио и градоначелник Крагујевца;

(3) да се уведе „бонус ефикасности“ од 2017. године који ће се исплаћивати у фебруару сваке године за претходну годину и који ће ући у нове колективне уговоре о којима ће се одмах ући у преговоре;

(4) да ће се, и поред тога што је у последњих осам месеци ФИАТ обезбедио два повећања плата – у новембру 2016. и марту 2017. године, разговарати о додатном повећању плата.

Штрајкачки одбор ФИАТ-а је сматрао да је све ово недовољно и једино на чему су инсистирали је да Влада гарантује основну плату од 45.000 динара, што није могуће у овом тренутку, у складу са Уставом и Законом.

Министарство привреде и Влада Србије остају у потпуности посвећени да се са радницима ФИАТ-а нађе решење и да их, као што смо већ јасно рекли, подржимо да се о  свим њиховима захтевима разговара. ФИАТ није важан само за раднике који у овој фабрици у Србији раде и њихове породице, већ и за целу Србију.

Министарство апелује на представнике радника и раднике у крагујевачком Фијату да буду свесни последица које може да има све ово што се у протекле две недеље дешава, пре свега, за Фијат, за град Крагујевац и целу Србију и апелујемо да се започну разговори са представницима компаније око решавања проблема за које радници сматрају да су важни.

Бојимо се да кретање у овом правцу може имати велике последице за целу Србију, укључујући и кооперанте и друге фирме које сарађују са Фијатом, као и да се овако шаље  неозбиљна порука свим потенцијалним инвеститорима. Подсећамо да су у току разговори са 53 пројекта који су вредни преко милијарду евра.