Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
14.05.2019.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић изјавила је данас да је стратешко опредељење министарства да се свакој циљној групи из МСП сектора понуди одговарајући инструмент финансирања.

„Када говоримо о МСП сектору веома је важно разумети да он има врло карактеристичне подгрупе и да различити начини финансирања одговарају свакој од њих“, рекла је Обрадовић Јовановић на панелу „Будућност малих и средњих предузећа: како обезбедити финансирање и како олакшати пут у нове подухвате“ одржаном у оквиру SME 2019 конференције.

Она је подсетила да је Министарство привреде ове године расписало три јавна позива,  на основу којих је малим и средњим предузећима и предузетницима стављено на располагање чак 1,7 милијарди динара бесповратног новца.

Бесповратна средства обезбеђена су кроз три програма подршке – за развојне пројекте, за почетнике у пословању и набавку опреме.

Према њеним речима, програми су конципирани тако да мала и средња предузећа постигну одређен ниво и то мешајући кредите, бесповратна средства и сопствена улагања.

„Бесповратна средства се комбинују са повољним кредитима Фонда за развој или партнерских банака“, рекла је Обрадовић Јовановић додајући да су ове године процедуре олакшане, јер је циљ да се једноставније конкурише за средства.

Она је оценила и да су банке коначно препознале значај гаранцијских инструмената, те да има пуно банака које имају много веће пласмане захваљујући гаранцијама које иду преко Европског инвестиционог фонда.