Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
14.05.2019.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je danas da je strateško opredeljenje ministarstva da se svakoj ciljnoj grupi iz MSP sektora ponudi odgovarajući instrument finansiranja.

„Kada govorimo o MSP sektoru veoma je važno razumeti da on ima vrlo karakteristične podgrupe i da različiti načini finansiranja odgovaraju svakoj od njih“, rekla je Obradović Jovanović na panelu „Budućnost malih i srednjih preduzeća: kako obezbediti finansiranje i kako olakšati put u nove poduhvate“ održanom u okviru SME 2019 konferencije.

Ona je podsetila da je Ministarstvo privrede ove godine raspisalo tri javna poziva,  na osnovu kojih je malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima stavljeno na raspolaganje čak 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca.

Bespovratna sredstva obezbeđena su kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme.

Prema njenim rečima, programi su koncipirani tako da mala i srednja preduzeća postignu određen nivo i to mešajući kredite, bespovratna sredstva i sopstvena ulaganja.

„Bespovratna sredstva se kombinuju sa povoljnim kreditima Fonda za razvoj ili partnerskih banaka“, rekla je Obradović Jovanović dodajući da su ove godine procedure olakšane, jer je cilj da se jednostavnije konkuriše za sredstva.

Ona je ocenila i da su banke konačno prepoznale značaj garancijskih instrumenata, te da ima puno banaka koje imaju mnogo veće plasmane zahvaljujući garancijama koje idu preko Evropskog investicionog fonda.