Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
27.04.2015.

Влада Србија и немачка компанија „Toennies Holding GmbH“, највећи произвођач меса у Европи, потписале су данас у Београду Меморандум о разумевању. Меморандум су потписали министар привреде Жељко Сертић, испред Владе Србије, и Данијел Нотброк „Toennies Holding GmbH“, а потписивању су присуствовали премијер Србије Александар Вучић и власник компаније Клеменс Тенис
Премијера Вучић је поручио да је ова инвестиција веома важна за Србију и да ће се у нашој земљи производити најбоље месо у Европи.
Премијер је рекао да ће инвестиција немачке компаније у производњу у Србији износити око 420 милиона евра и да ће то довести до великог повећања извоза пољопривредних производа, подизања укупног квалитета производње и значајног смањења незапслености. Он је нагласио да је“пре годину дана сточарска производња у Србији била на нивоу из 1910. године“ и да очекује да Србија, након улагања „Toennies Holding GmbH“, буделидер у региону у производњи свиња.
„Ово је велика ствар за грађане Србије. Намера евпроског и немачког краља меса и једног од најуспешнијих људи у Европи да инвестира у Србију, њихова намера да имају производњу од три милиона товних свиња и 20 фарми, је велика ствар за нашу земљу. Ова компанија ће сама да превазиђе комплетну садашњу српску производњу“, поручио је Вучић.
Премијер је рекао да су договорене локације за пет фарми, у Панчеву, Ковину, Вршцу, Зрењанину и Кикинди, а да се о још толико се разговара. Изградња ових фарми ће почети већ током лета и свака фарма ћезапослити 150 људи.
Велики значај ове инвестиције огеда се и у томе што ће у процес производње бити укључени и домаћи пољопривредници.
Власник и највећи произвођач меса у Европи Клеменс Тенис је рекао да та компанија зна како да производи, да извози на светска тржишта и да желе да се приближе и сарађују са српским пољопривредницима како би заједно обезбедили егзистенцију.
„У најскорије време биће потписан и уговор о инвестицији“, рекао је власник компаније Клеменс Тенис и потврдио да ће производња бити заокружена, јер ће се кукуруз, а потом и храна за свиње производити у Србији.
Он је захвалио Влади Србије што је брзо створила услове за инвестирање и навео да ће немачко знање о узгоју свиња, производњи меса и прерађевина радо пренети у Србију.
Тенис је казао да Србија има будућност у пољопривредној производњи, јер има природне услове и квалификоване раднике.
Према његовим речима, у инвестирању у Србију учествоваће и још две компаније из Немачке које се баве производњом меса и биљном производњом.
Немачка компанија „Toennies Holding GmbH“је један од највећих произвођача свиња у Европи
који годишње узгаји око 17 милиона свиња, али и око 400.000 говеда и која има обрт већи од пет милијарди евра по години.