Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
27.04.2015.

Vlada Srbija i nemačka kompanija „Toennies Holding GmbH“, najveći proizvođač mesa u Evropi, potpisale su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju. Memorandum su potpisali ministar privrede Željko Sertić, ispred Vlade Srbije, i Danijel Notbrok „Toennies Holding GmbH“, a potpisivanju su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i vlasnik kompanije Klemens Tenis
Premijera Vučić je poručio da je ova investicija veoma važna za Srbiju i da će se u našoj zemlji proizvoditi najbolje meso u Evropi.
Premijer je rekao da će investicija nemačke kompanije u proizvodnju u Srbiji iznositi oko 420 miliona evra i da će to dovesti do velikog povećanja izvoza poljoprivrednih proizvoda, podizanja ukupnog kvaliteta proizvodnje i značajnog smanjenja nezapslenosti. On je naglasio da je“pre godinu dana stočarska proizvodnja u Srbiji bila na nivou iz 1910. godine“ i da očekuje da Srbija, nakon ulaganja „Toennies Holding GmbH“, budelider u regionu u proizvodnji svinja.
„Ovo je velika stvar za građane Srbije. Namera evproskog i nemačkog kralja mesa i jednog od najuspešnijih ljudi u Evropi da investira u Srbiju, njihova namera da imaju proizvodnju od tri miliona tovnih svinja i 20 farmi, je velika stvar za našu zemlju. Ova kompanija će sama da prevaziđe kompletnu sadašnju srpsku proizvodnju“, poručio je Vučić.
Premijer je rekao da su dogovorene lokacije za pet farmi, u Pančevu, Kovinu, Vršcu, Zrenjaninu i Kikindi, a da se o još toliko se razgovara. Izgradnja ovih farmi će početi već tokom leta i svaka farma ćezaposliti 150 ljudi.
Veliki značaj ove investicije ogeda se i u tome što će u proces proizvodnje biti uključeni i domaći poljoprivrednici.
Vlasnik i najveći proizvođač mesa u Evropi Klemens Tenis je rekao da ta kompanija zna kako da proizvodi, da izvozi na svetska tržišta i da žele da se približe i sarađuju sa srpskim poljoprivrednicima kako bi zajedno obezbedili egzistenciju.
„U najskorije vreme biće potpisan i ugovor o investiciji“, rekao je vlasnik kompanije Klemens Tenis i potvrdio da će proizvodnja biti zaokružena, jer će se kukuruz, a potom i hrana za svinje proizvoditi u Srbiji.
On je zahvalio Vladi Srbije što je brzo stvorila uslove za investiranje i naveo da će nemačko znanje o uzgoju svinja, proizvodnji mesa i prerađevina rado preneti u Srbiju.
Tenis je kazao da Srbija ima budućnost u poljoprivrednoj proizvodnji, jer ima prirodne uslove i kvalifikovane radnike.
Prema njegovim rečima, u investiranju u Srbiju učestvovaće i još dve kompanije iz Nemačke koje se bave proizvodnjom mesa i biljnom proizvodnjom.
Nemačka kompanija „Toennies Holding GmbH“je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi
koji godišnje uzgaji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda i koja ima obrt veći od pet milijardi evra po godini.