Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
19.02.2016.

Министар приврде Жељко Сертић и генерални директор компаније „Делфи аутомотиве“ за Европу Винсент Фагар потписали су данас уговор о подстицајним средствима за нов производни погон у Новом Саду, а премијер Александар Вучић најавио запошљавање 3.000 људи и истакао да је то прва тако велика инвестиција у Новом Саду после 35 година.

„У новом погону британске компаније „Делфи аутомотиве“ у Новом Саду биће запослено десет одсто укупног броја њихових радника у Европи, а то је три хиљаде људи“, поручио је премијер и оценио да је то велики празник за нашу земљу, за Нови сад и Војводину.

Страним улагачима поручио је да су изабрали најбољу земљу и диван град за своју инвестицију.

„Ова напуштена хала ускоро ће бити много светла, много топла, после 35 година то је прва тако велика инвестиција у Новом Саду. Радили смо у тишини, имали смо конкуренцију две земље, али Британци су одлучили да фабрику праве овде и имаће најбољу радну снагу, биће задовољни, а сигуран сам да ће и ови млади људи, који ће овде радити бити задовољни“, рекао је премијер.

Како је приметио, није лако данас, кад је БДП и у Европској унији тек нешто изнад нивоа рецесије, привлачити инвеститоре, овако велике и значајне, и због тога је то за Србију велика ствар.

Најавио је у наредним годинама још 18 милиона евра улагања у сличне погоне, али у другим градовима, а ово улагање оценио је као почетак ренесансе не само Новог Сада, већ целе Војводине.

Он је захвалио представнику британске компаније, радницима и грађанима, Влади Србије која је уложила значајна средства, а свима њима због тога што су помогли да задржимо овако велику инвестицију.

Обративши се представнику британске компаније Винсенту Фадаргу, Вучић је рекао да је направио добар посао, а влада паметно уложила.

„Заједно ћемо да радимо, да бисте ви остварили што већи профит, а ми да узмемо што више пореза“, поручио је, додајући да ће хала која сада има 18.000 квадрата врло брзо имати чак 25.000, те поновио да је то велика ствар за земљу, Нови Сад и Војводину.

Упитан о субвенцијама владе за радна места у новој фабрици и обавезама које она у том послу има, Вучић је рекао да ће 2.000 радника бити запослено у Новом Саду, а хиљаду у неком другом граду, али и да „све заједно кад саберете шта су влада и град радили то је 18 милиона евра до краја 2018. године“.

Тренутно је у фабрици запослено 300 радника, 150 прима плату, 150 је заплослено преко агенција, и од јуна ће кренути ново запошљавање, објаснио је.

„Губили смо време, много смо га изгубили и гледамо да га надокнадимо и надокнадићемо“, рекао је Вучић, приметивши да је Румунија, у коју су неки радници за ову фабрику ишли на обуку, у међувремену урадила много више.

Људи у Новом Саду и Војводини треба да се радују новој фабрици:

„Уговор је потписан, ми смо озбиљни људи, не играмо се, нисмо ишли негде да отворимо фабрику где ће да раде три човека, овде ће да раде хиљаде“, поручио је одговарајући на питања новинара о извесности посла у компанији „Делпхи аутомитиве“.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да после више од три деценије у том граду се не затварају фабрике већ се отварају велики погони и велики број радниих места.

„После три деценије Нови Сад има подршку Владе Србије која га је препоручила као добро место за инвестирање“, рекао је Вучевић.

Он је истакао да не очекује да овај пројекат подрже они који су затварали фабрике.

„Десетине хиљада људи у Новом Саду остајало је без посла, али они нису жртве транзиције, већ жртве пљачкашке приватизације и политике која је спровођена до 2012“, рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да је задатак оних који воде ову земљу и Нови Сад да отварају фабрике и нова радна места и поручио да ће са том праксом и наставити.

Градоначелник Новог Сада захвалио је премијеру и руководсвту компаније Делфи што су одлучили да нову фабрику отворе у том граду, и истакао да нису погрешили у избору.

Генерални директор „дивизије“ компаније Делфи за Европу Винсент Фагар истакао је да је данашњи дан веома важан у историји те компаније пошто се удружила са властима у Србији како би наставили са пројектом који је веома важан за Делфу.

„Овај пројекат подразумева производњу електричних модула и са овог места опслуживаћемо кључне произвовђаче у аутомобилској индустрији“, рекао је Фагар.

Према његовим речима Делфи је увек био прилично пробирљив када је реч одабиру будућих производних погона, о квалитету кадра и образовања, жељи и вољи да се даље учи и да је зато веома задовољан што је за овај пројекат одабран прави град, Нови Сад.

„Велико је и задовљство и да се овој згради у којој се налазимо удахне нови живот. Био сам неколико пута овде и видео слике како је раније изгледала и људи који су ту радили. Драго ми је и надам се да ћемо до јула моћи да имамо још више таквих слика“, рекао је Фагар и захвалио свима који су допринели да та компанија дође у Нови Сад.

Тај погон, који ће производити делове за водеће аутопроизвођаче и, како је поручено из компаније, блиско ће сарађивати са Делфи погонима у региону, како би се обезбедила ефикасност и флексибилност за купце.

„Делфи аутомативе ПЛЦ“ је глобални аутодобављач технологија за путничка и комерцијална возила чије је седиште у Гилингему у Великој Британији, а техничке центре, производне погоне и сервисе за подршку купцима има у 44 земље света.

Како је поручено из те компаније, међу њеним корисницима је 25 највећих светских компанија из области аутоиндустрије, а својим производима Делфи снадбева 19 од 20 најбољих произвођача возила у Европи.

Погон ће бити изграђен у објекту некадашње фабрике „Необус“ у Новом Саду.