Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
08.12.2016.

Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је данас на Скупштини Привредне коморе Србије да ће се и у 2017. наставити са финансијском подршком малим и средњим предузећима.

Кнежевић је подсетио да у Србији има око 350.000 малих и средњих предузећа и да у њима ради више од 800.000 људи и најавио да ће у наредној години остати 16 милијарди динара за мала и средња предузећа као што је било опредељено и у 2016. која је проглашена Годином предузетништва, али да ће она бити додатно појачана средствима из алтернативних извора финансирања као што су европски програми. “Значајан део ове подршке  ће бити и нови финансијски извори и инструменти за мала и средња предузећа – попут програма COSME и других сличних програма“

Кнежевић је најавио и повећање обима инвестиција, јер је то најбољи индикатор нашег раста. “Вредност инвестиција ове године је била 220 милиона евра и отворено је 15.000 радних места. У 75 пројеката, након истека контроле уговорних обавеза, установљено је да ниједно радно место није затворено , што значи да инвеститорима овде одговара „, рекао је Кнежевић.

Према речима министра привреде Србије у наредним годинама приоритет рада ће бити и борба против сиве економије, јер је њено учешће у бруто друштвеном производу (БДП) око 20 одсто, а радиће се и на укидању парафискалних намета којих је више од 400.

„Доносиће се и нови закони, а радиће се и на већој ефикасности администрације, као и ефикаснијем раду јавних предузећа, али не у циљу да их приватизујемо већ да она реструктурирењем постану конкурентна у читавом региону“, казао је Кнежевић.

Циљ је, како је додао и завршетак приватизације и очекује се да ће бити окончана приватизација 11 стратешких предузећа од којих се за нека већ воде преговори. Министар привреде је подсетио да је доста урађено на унапређењу привредног амбијента, додајући да је смањена незапосленост са 20 на 15,2 одсто, да у буџету имамо суфицит, да су стране инвестиције 1,8 милијарди евра и да се очекује да ће раст БДП-а бити 2,8 одсто.