Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
01.09.2016.

Министар привреде Горан Кнежевић је изјавио да ће економске реформе у Србији бити настављене уз веће уважавање гласа привредника. Председник ПКС Марко Чадеж поручио је да ће комора бити модеран и ефикасан сервис привреде који ће иницирати и пратити реформе.

Кнежевић је рекао новинарима да су мала и средња предузећа највећи потенцијал српске привреде, с обзиром да у Србији послује око 350.000 тих предузећа у којима ради око 850.000 људи.

„Да ли има нешто природније него да нови министар привреде посети прво асоцијацију привредника и  разговара о будућој сарадњи. Желимо да она иде на виши ниво”, нагласио је министар.

Он је казао да је на влади да обезбеди мир и политичку стабилност, али и да на макроекономском нивоу настави са економским реформама.

“Све што је премијер Александар Вучић изнео у експозеу ми ћемо као министарство спроводити, али нам је потребно мишљење привредника и инфраструктура ПКС, која ће  нам доста олакшати посао”, рекао је Кнежевић.

Он истиче да Министарство привреде неће да разговара о свему томе са академског нивоа већ да жели конкретно да утврди који проблеми тиште наша мала и средња предузећа.

“То јесте највећи потенцијал наше привреде, пошто има 350.000 тих предузећа у којма ради око 850.000 људи. У сваком десетом да запослимо по једног човека  то је скоро 40.000 новозапослених, а то је приортет да обезбедимо да наши грађани живе много боље”, навео је Кнежевић.

Он је рекао да ће са ПКС одржавати недељене састанке на највишем нивоу.

Председник привредне коморе Марко Чадеж је рекао да му је велика част да што је Кнежевић званично посетио ПКС, највећу пословну  асоцијацију привредних субјеката.

„Много тога је пред нама, када је у питању заједнички рад на унапређењу пословне климе, повезивању привреде и државе и унапређењу дијалога између привреде и Владе. У протеклих годину дана доста тога смо урадили на том плану. Важно је да је Министарство спремно да чује привреднике, важно је да будемо у сталној комуникацији како би држава могла да креира политике за оне који ће те прописе сутра живети у свакодневном пословању“, нагласио је Чадеж.

Он је рекао да ће ПКС ускоро бити потпуно реорганизвана по аустријском моделу, с обзиром да од 1. јануара почиње да функционише нови јединствени систем ПКС.

„Једна по једна комора улази у коморски систем, постаје јединствена организација, оптимизована. Циљ је да постанемо ефикасан, јединствен  сервис привреде. До сада су регионалне кокморе радиле независно једна од друге, а сада правимо ефикасан систем и центре компетенције за привреду. Суштински ради се о децентрализацији услуга“, истакао је Чадеж.

Привредници ће у новом систему послове завршавати на регионалном нивоу или из своје канцеларије електронским путем, уместо да по документа долазе у Београд.

До сада су регионалне коморе радиле независно једна од друге, а у будуће ће бити део ефикасног система са децентрализованим услугама, додао је Чадеж.

Изјава министра Кнежевића након састанка у ПКС