Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
01.09.2016.

Ministar privrede Goran Knežević je izjavio da će ekonomske reforme u Srbiji biti nastavljene uz veće uvažavanje glasa privrednika. Predsednik PKS Marko Čadež poručio je da će komora biti moderan i efikasan servis privrede koji će inicirati i pratiti reforme.

Knežević je rekao novinarima da su mala i srednja preduzeća najveći potencijal srpske privrede, s obzirom da u Srbiji posluje oko 350.000 tih preduzeća u kojima radi oko 850.000 ljudi.

„Da li ima nešto prirodnije nego da novi ministar privrede poseti prvo asocijaciju privrednika i  razgovara o budućoj saradnji. Želimo da ona ide na viši nivo”, naglasio je ministar.

On je kazao da je na vladi da obezbedi mir i političku stabilnost, ali i da na makroekonomskom nivou nastavi sa ekonomskim reformama.

“Sve što je premijer Aleksandar Vučić izneo u ekspozeu mi ćemo kao ministarstvo sprovoditi, ali nam je potrebno mišljenje privrednika i infrastruktura PKS, koja će  nam dosta olakšati posao”, rekao je Knežević.

On ističe da Ministarstvo privrede neće da razgovara o svemu tome sa akademskog nivoa već da želi konkretno da utvrdi koji problemi tište naša mala i srednja preduzeća.

“To jeste najveći potencijal naše privrede, pošto ima 350.000 tih preduzeća u kojma radi oko 850.000 ljudi. U svakom desetom da zaposlimo po jednog čoveka  to je skoro 40.000 novozaposlenih, a to je priortet da obezbedimo da naši građani žive mnogo bolje”, naveo je Knežević.

On je rekao da će sa PKS održavati nedeljene sastanke na najvišem nivou.

Predsednik privredne komore Marko Čadež je rekao da mu je velika čast da što je Knežević zvanično posetio PKS, najveću poslovnu  asocijaciju privrednih subjekata.

„Mnogo toga je pred nama, kada je u pitanju zajednički rad na unapređenju poslovne klime, povezivanju privrede i države i unapređenju dijaloga između privrede i Vlade. U proteklih godinu dana dosta toga smo uradili na tom planu. Važno je da je Ministarstvo spremno da čuje privrednike, važno je da budemo u stalnoj komunikaciji kako bi država mogla da kreira politike za one koji će te propise sutra živeti u svakodnevnom poslovanju“, naglasio je Čadež.

On je rekao da će PKS uskoro biti potpuno reorganizvana po austrijskom modelu, s obzirom da od 1. januara počinje da funkcioniše novi jedinstveni sistem PKS.

„Jedna po jedna komora ulazi u komorski sistem, postaje jedinstvena organizacija, optimizovana. Cilj je da postanemo efikasan, jedinstven  servis privrede. Do sada su regionalne kokmore radile nezavisno jedna od druge, a sada pravimo efikasan sistem i centre kompetencije za privredu. Suštinski radi se o decentralizaciji usluga“, istakao je Čadež.

Privrednici će u novom sistemu poslove završavati na regionalnom nivou ili iz svoje kancelarije elektronskim putem, umesto da po dokumenta dolaze u Beograd.

Do sada su regionalne komore radile nezavisno jedna od druge, a u buduće će biti deo efikasnog sistema sa decentralizovanim uslugama, dodao je Čadež.

Izjava ministra Kneževića nakon sastanka u PKS